R.Fico: Novelizácia Ústavy, ktorá by umožnila referendum, môže byť hotová ešte tento mesiac (VIDEO)
01 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Strana Smer-SD sa pod vedením trojnásobného premiéra Roberta Fica prepadla po minuloročných parlamentných voľbách takmer na samé dno, dnes sa však už znovu úspešne šplhá na výslnie. Pomáha jej k tomu aj kritika koalície, ktorú by chcela čo najskôr opäť nahradiť vo vláde.


Smeráci za pomoci Hlasu-SD aj národniarov síce vyzbierali takmer 600-tisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách, nebolo im to však nič platné, lebo prezidentka to dala posúdiť ústavným súdom, a ten ho zamietol. Robert Fico sa v zostrihu videa na tlačovke vyjadril, že o referendum sa ale idú pobiť opäť.
Snahy o zmenu Ústavy by neváhal podporiť ani Boris Kollár či Richard Sulík

Ústavný súd, na ktorý sa obrátila prezidentka Zuzana Čaputová, v júli rozhodol, že referendová otázka o predčasných voľbách nie je v súlade s našou Ústavou. Po verdikte ústavných sudcov hlava štátu skonštatovala, že neodkladne vyhlási referendum o skrátení volebného obdobia iba v tom prípade, že parlament zmení Ústavu a požiada o jeho vyhlásenie.

To, čo vyjde pravdepodobne na povrch bude ozrutné a aj obludné, myslí si Robert Fico (VIDEO)
Zatýkanie elitných vyšetrovateľov aj dočasného šéfa inšpekcie je niečo, čo sme na Slovensku ešte nemali. Je to niečo, čo nás posúva medzi mafiánske krajiny južnej Ameriky, Balkánu či kedysi Talianska. Kritickým okom sa na to pozrel aj šéf Smeru-SD... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Smer-SD chce preto v parlamente navrhnúť novelizáciu Ústavy, ktorá by umožnila konanie referenda o predčasných voľbách. Zaujímavé je, že ich snahy by neváhal podporiť ani Boris Kollár s jeho hnutím Sme rodina či Richard Sulík so svojou SaS. Robert Fico na tlačovej besede povedal, že Ústavný súd vo svojom júlovom výroku o referende skonštatoval, že v Ústave by malo byť explicitne napísané, že „skrátenie volebného obdobia Národnej rady SR je možné na základe ústavného zákona a referenda“.

Fico: Budovať dôveru v štát, na čele ktorého stojí takýto bezmocný premiér, je úplne nemožné (VIDEO)
Slovenské politické ľady sa opäť pohli. Dôvodom je zatiaľ neprávoplatný rozsudok nad exšéfom špeciálnej prokuratúry Dušanom Kováčikom a vytvorenie komisie na obnovovanie dôvery v právny štát. Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Trojnásobný premiér sa preto nádeja, že ak by sa táto zmena prerokovala na piatkovej schôdzi v prvom čítaní, druhé a tretie čítanie by sa mohlo uskutočniť už na októbrových schôdzach. „A hneď potom po schválení môžeme pristúpiť k referendu o predčasných parlamentných voľbách,“ kuje železo za horúca Robert Fico. Šéf smerákov dúfa, že Boris Kollár a hnutie Sme rodina dodržia slovo a pripoja sa k predmetnému procedurálnemu návrhu.



„Ak chcú byť úprimní k verejnosti a robiť to, čo vyhlasujú, tak ich vyzývam k spolupráci,“ hodil Fico rukavicu šéfovi parlamentu a jeho hnutiu. Nezabudol však uviesť, že táto výzva platí aj pre stranu Sloboda a solidarita, lebo obidve koaličné strany sa pred časom vyjadrili, že by s prípadnou zmenou ústavy súhlasili.

Fico: Dobrou alternatívou pre Slovensko nemôže byť ďalší zlepenec, ale silný blok Smeru a Hlasu (VIDEO)
A je to tu. Volebné preferencie strán Hlas a Smer sú plece pri pleci. A tak ich chce trojnásobný premiér využiť. Chce spojiť v súčasnosti dva najsilnejšie politické subjekty a vytvoriť budúcu novú vládu. Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik