Primátor Vallo neustále žiada o riešenie nočnej mory Bratislavy
01 | 10 | 2021 I Diana Zaťková


„Stále prosím a žiadam ľudí, ktorí to majú v rukách, a to je minister dopravy a premiér," vyhlásil primátor. Dúfa, že je blízko k tomu, aby spoločne vyhlásili architektonickú súťaž na obnovu predstaničného námestia aj Hlavnej stanice.




Bratislava má od štvrtka novú krásnu autobusovú stanicu, ktorá podľa mnohých konečne preniesla hlavné mesto do 21. storočia. Železničná Hlavná stanica však zostáva aj po rokoch plánov a sľubov nočnou morou Bratislavčanov.
Potrebujeme architektonickú súťaž

Primátor Bratislavy Matúš Vallo tvrdí, že ho pre to, ako Hlavná stanica vyzerá, bolí veľmi srdce, píše portál bratislava.dnes24.sk. „Stále prosím a žiadam ľudí, ktorí to majú v rukách, a to je minister dopravy a premiér," vyhlásil vo štvrtok Vallo.

Primátor dúfa, že je blízko k tomu, aby spoločne vyhlásili architektonickú súťaž na obnovu predstaničného námestia i Hlavnej stanice. „My sme pripravení vyhlásiť ju. Čakáme však na štát, aby sa zapojil," podotkol Vallo. Je podľa neho dôležité, aby po novej autobusovej stanici mala Bratislava na úrovni 21. storočia aj železničnú stanicu.

Uhrík: Prečo vláda pridávaním vitamínu D do chleba a pečiva nepomôže pekárom a tým aj ľuďom?
Očkovať! Očkovať! A zase - očkovať! Toto papagájujú dookola naši koaliční politici a „odborníci“ v boji proti koronavírusu, ale ani z jedných úst nezaznievajú slová ako prevencia či liečba niečím iným ako kyslíkom v preplnených nemocniciach. A... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Treba nájsť zdroje financovania

Minister dopravy Andrej Doležal minulý rok vyhlásil, že ak sa bude rekonštruovať Hlavná stanica, bude to v súčinnosti s mestom Bratislava. „Nie je to len o budove, ale aj o priestore pred stanicou," povedal minister.  Dodáva, že aj tu je potrebné najprv nájsť zdroje financovania.

Vallo v roku 2018 v rozhovore pre TASR povedal, že Hlavná stanica i plánovaná budúca stanica Filiálka majú svoje výhody a aj nevýhody.

"Filiálka bude výborná stanica pre prímestskú vlakovú dopravu. Hlavná stanica je zas dobrá pre smer do Rakúska, Prahy či na sever Slovenska. Bude to ako v iných európskych metropolách, ktoré majú viacero železničných staníc. Mojou prioritou však bude, aby sa Hlavná stanica zrekonštruovala," uviedol.

V novom roku sa zvýšia penzie: Prečítajte si o koľko vám stúpne dôchodok
V budúcom roku dôchodky porastú o 1,3 percenta. Znamená to, že od januára 2022 už dôchodcovia nedostanú garantovanú pevnú sumu, ale ich penzie sa zvýšia o takzvanú dôchodcovskú infláciu. Zmení sa teda valorizačný mechanizmus, ktorým sa každý rok v... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

ŽSR reagovali


ŽSR vo svojej reakcii na Vallove slová uviedli, že vznikla interná pracovná skupina pre návrh riešenia komplexnej rekonštrukcie Hlavnej stanice.

„Skupina pripravuje niekoľko variantov využiteľnosti. Varianty musia zohľadňovať možné stavebné úpravy výpravnej budovy, prístavby výpravnej budovy, prislúchajúcich exteriérových objektov, koridoru medzi výpravnou budovou a zastávkou električiek, podchodov pre cestujúcich a spevnených plôch na predstaničnom námestí,“ spresnila riaditeľka komunikačného odboru ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Je nedostatok učiteľov, žiaci sú vzdelávaní neodborne
Podľa webových stránok čas.sk sa počas leta hľadalo 1 800 pedagogických a 260 nepedagogických zamestnancov. Aj keď sa dopyt znížil, stále sa hľadajú stovky školských zamestnancov. Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Ján Papuga