Podľa Daniša exprezident Kiska označuje za "mafiánsky štát" systém, ktorého bol oficiálne hlavou
01 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

"Andrej Kiska vstupuje do ďalšej kampane. Tentokrát ako spisovateľ. A opakuje pri tom staré chyby." Znie titulok redakčného komentára Dag Daniša. Z neho sa čitateľ dozvie, že Kiska je okrem iného aj priveľmi zábudlivý, no nielen to.


"Kiska recykluje tézu, že Slovensko bolo mafiánsky štát. Dnes dodáva, že „túto mafiu“ riadil vtedajší premiér Fico. Avizuje, že raz si aj po neho príde NAKA. Napríklad za zneužívanie úradov a polície proti tým, ktorí ohrozovali Smer." uvádza čitateľa do témy Dag Daniš v komentári na webe postoj.sk.

Daniš sa zastal Mesíka: Ohavnosť! Polícia SR kope do lekára, lebo kritizuje očkovaciu propagandu
Komentátor Dag Daniš sa zastal lekára Juraja Mesíka. Vo svojom komentári píše o tom, že Polícia SR na sociálnej sieti do Mesíka kope len preto, lebo kritizuje očkovanie a štátnu propagandu. Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Peter Sulek

Vyplakáva sa z nespravodlivosti voči sebe

"Exprezident tiež tvrdí, že polícia stále nie je očistená. Ako dôkaz uvádza aj svoju kauzu s firmou KTAG. Nepáči sa mu, že stíhanie vedú aj po voľbách tí istí vyšetrovatelia, ktorí podľa neho konali na politickú objednávku. „Generálna prokuratúra im odmietla prípad zobrať,“ posťažoval sa bývalý prezident." Pokračuje komentátor Daniš.
Záhadná narážka

"Vyzerá to tak, že Andrej Kiska je v spisovateľskej kampani ostrejší a tvrdší než v tej volebnej. Možno to bude aj tým, že knihu Prezident považuje za svoje dielo. Na rozdiel od strany Za ľudí, do ktorej bol tak trochu dokopávaný."

"Exprezidentovi treba priznať, že má úplnú pravdu v jednej podstatnej veci: ak sa preukáže, že Fico s Kaliňákom tlačili na úrady, aby stíhali Kisku, potom tu máme ukážkové zneužívanie politickej moci. A polície s prokuratúrou."

"Úlohou NAKA je vyšetriť tieto podozrenia a stíhať zodpovedných." Konštatuje autor redakčného komentára na portáli postoj.sk Igor Daniš.
V čom sa Kiska "mýli"

"Napríklad: mal by byť opatrnejší pri nálepkách typu „mafiánsky štát“. Ide tým predsa sám proti sebe. Ak by to sedelo, potom by bol Kiska päť rokov hlavou mafiánskeho štátu (2014-2019). A ťažko by vysvetľoval, prečo za ten čas ani raz verejne nevyzval Fica, aby odišiel z vlády."

"V roku 2018 Kiska žiadal rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby. No ultimatívna verejná výzva na odchod premiéra Fica nepadla ani raz (o to sa postaral až Béla Bugár)." Tne "do živého Igor Daniš.

Autor komentára ďalej dodáva: "Výzvu Prezidentského paláca na odchod premiéra z funkcie sme tu mali až v roku 2021. Autorkou výzvy bola Zuzana Čaputová. A premiérom na odstrel bol Igor Matovič, ktorý úspešne rozbehol boj proti korupcii a zločinu."
Politika je niekedy nabitá paradoxmi, pripomína Daniš

"Ficovi môžeme vyčítať, že bol hlavou oligarchického systému, v ktorom sa kriminálnym spôsobom rozkrádali štátne peniaze. A v ktorom sa hrubo zneužívala polícia aj prokuratúra na ochranu „našich ľudí“. Slovensko fungovalo ako klientelistická a skorumpovaná krajina. No nálepka „mafiánsky štát“ je (podľa Daga Daniša) prisilná."

"Zarážajúce je aj to, že Kiska ako argument rád používa svoju vlastnú kauzu. Inými slovami: Kiska spustil krik o mafiánskom štáte až potom, čo sa NAKA a prokuratúra zamerali na daňové podvody KTAG. Pri iných kauzách mal menej radikálny slovník."

Vojnu policajtov začala NAKA a špeciálny prokurátor Lipšic, píše Dag Daniš
Dag Daniš zrekonštruoval udalosti za posledný rok a v najnovšom komentári v denníku Postoj hodnotí vojnu policajtov. V tej sa už laická verejnosť môže pomaly aj strácať. Kto, s kým, kde a prečo zodpovedať bežný občan dokáže iba ťažko. Daniš píše,... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Divný Andrej

"Ďalšie Kiskove úvahy, ktoré by si zaslúžili ostrejšie námietky alebo otázky novinárov, sú tie, v ktorých tlačí na výmenu vyšetrovateľa a prokurátora. Prečo by to mala generálna prokuratúra robiť? Lebo si to želá trestne stíhaný Andrej Kiska?"

"Týmto sa dostávame priamo k podstate veci. K trestnej kauze Andreja Kisku. Exprezident sa celý čas tvári ako obeť. A väčšina médií mu pri tom nekriticky prikyvuje." Pripomína nemenej zaujímavý fakt autor redakčného komentára na portáli postoj.sk.

"Ak sa má očista Slovenska riadiť zákonom a spravodlivosťou, potom by mala byť NAKA dôrazná nielen pri kauzách „červených“, ale aj pri kauze exprezidenta Kisku."

"Žiaľ, nie je to tak. Kiskov prípad sa suší na stole vyšetrovateľov piaty rok."

"A vôbec nie preto, že by bol fiktívny."
Daňový podvod

"Kauza KTAG nie je vymyslená ani vykonštruovaná, ale celkom reálna. Navyše, je preukázané, že išlo o vedomé daňové podvody v stovkách tisíc eur. Nie o malé nedorozumenie." Pripomína v komentári Dag Daniš.
Figový list

"Prezident Kiska obsah svojej kauzy prekryl plagátmi Fica a zúrivými výkrikmi o mafiánskom štáte. To však na celom príbehu nie je to najhoršie."

"Najhoršie je, že mu to s hrou na obeť roky vychádzalo. A vychádza. Veľká časť médií a veľká časť tých, ktorí samých seba uctievajú ako „slušných ľudí“, mu pri tom tlieskala. Postojačky a s rukami nad hlavou." Pripomína v redakčnom komentári jeho autor, Dag Daniš na webe postoj.sk.

(Medzititulky red. HD, redakčne krátené, plná verzia komentára tu.)

Dag Daniš: Ak sa nespamätáme, éra slobody a suverenity občana sa skončí
10 | 07 | 2021 | Peter Sulek