Neuveriteľné: V Nemecku súdia za spoluúčasť na vraždení 96-ročnú dôchodkyňu!
01 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Dobehla ju minulosť. V Nemecku posadili za mreže 96-ročnú dôchodkyňu. V mladosti však nebola žiadne neviniatko. Na jej brutalitu zaplatilo asi10-tisíc ľudí vlastným životom.


Irmgard Furchnerová je bývalá sekretárka z nacistického koncentračného tábora Stutthof, ktorá sa pokúsila ujsť pred súdnym procesom. Ten sa začína v nemeckom meste Itzehoe. Ako informuje portál tvnoviny.sk, 96-ročnú dôchodkyňu posadili do predbežnej väzby po tom ako sa pokúsila ujsť pred súdnym procesom.
Pokus o útek zmarila dôchodkyni po niekoľkých hodinách polícia

Obžalovaná 96-ročná Irmgard Furchnerová pracovala ako stenografka a sekretárka v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof od júna 1943 do apríla 1945. Podľa obžaloby vybavovala všetku korešpondenciu pre veliteľa SS Paula Wernera Hoppeho. Okrem iného písala príkazy na deportáciu a popravu, ktoré jej diktoval Hoppe. Prokuratúra Furchnerovú preto obžalovala zo spoluúčasti na vraždách vyše 10-tisíc ľudí v koncentračnom tábore Stutthof v okupovanom Poľsku počas II. svetovej vojny. Obžalovaná sa mala vo štvrtok dostaviť na súd, predseda senátu Dominik Gross však vyhlásil, že je na úteku. Dôchodkyňa vo štvrtok ráno totiž opustila opatrovateľský dom v meste Quickborn neďaleko Hamburgu. Údajne si zavolala taxík a dala sa odviezť na zastávku metra Norderstedt Mitte.

Úrady preto na ňu vydali zatykač a policajti ju, denníka Bild, zadržali po niekoľkých hodinách od vydania zatykača. Furchnerovú napriek pokročilému veku uznali za zdravotne spôsobilú postaviť sa pred súd. Dôchodkyňa pred začiatkom procesu vo vyhlásení uviedla, že sa nechce zúčastniť na pojednávaní. Podľa hovorkyne súdu Frederike Milhofferovej nikto nepredpokladal, že sa bude starenka „aktívne vyhýbať súdnemu procesu“.

Niektorí nacisti a organizátori holokaustu prežili spokojne až dodnes. V Kanade zomrel jeden z nich
V Kanade zomrel bývalý nacistický tlmočník ukrajinského pôvodu, informuje portál Správy RTVS na základe informácií agentúry AFP. Ide o Helmutha Oberlandera, ktorému hrozilo vyhostenie, keďže sa mal počas druhej svetovej vojny zúčastniť... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Ján Papuga