Lintner sa vysmial z prieskumu, ktorý postavil spravodajstvo RTVS na špicu. Najdôveryhodnejšie?
01 | 10 | 2021 I Petra Demková

Bývalý šéf spravodajstva Markízy a vedúci vydania spravodajstva v RTVS Ľubo Lintner, sa podrobne pozrel na kvalitu spravodajstva RTVS. Verejnoprávna televízia totiž zabodovala v prieskume dôveryhodnosti. Lintner Predstaviteľov RTVS, ktorí jasajú nad vlastným úspechom, schladil studenou sprchou.


Na Facebooku venoval hlbšej analýze Ľubo Lintner dlhší text.
Paradox v spravodajstve

„Je to naozaj čaro paradoxu, keď moderátor verejnoprávneho televízneho spravodajstva začne hlavnú reláciu o 19.00 hod. vetou, že "spravodajstvu RTVS podľa prieskumu Median.sk dôveruje najviac divákov" a potom o pár minút neskôr z tých istých úst zaznejú slová "aktuálne je s ochorením Covid 19 alebo podozrením naň v nemocnicich 500 pacientov, 83 percent z nich je PLNE zaočkovaných." Ale veď odborníci každý deň zdôrazňujú opak...“ začína svoj skôr odborný príspevok na Facebooku Ľubo Lintner a upozorňuje pritom na nezrovnalosť.

Jeho minulosť šéfa spravodajstva Markízy, editora spravodajstva RTVS a na iných novinárskych pozíciách, mu dáva právo k téme čo-to povedať.

Fico odmietol účasť v relácii manipulátora Závodského z Expresu
Fico odmietol účasť v relácii manipulátora Braňa Závodského z Rádia Expres. Róbert Fico dnes dostal pozvanie do Rádia Expres do politickej relácie s moderátorom Braňom Závodským. Pozvanie odmietol. Žiada ospravedlnenie moderátora za to, že vo... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Ján Papuga

Postrehy o prieskume

Následne sa Lintner presúva k téme zberu dát pre prieskum o ktorom je reč. „Nebudem teraz rozvíjať postrehy o prieskume dôveryhodnosti spravodajstva, ktoré zbieraním odpovede na otázku „Ktorému televíznemu spravodajstvu najviac dôverujete?“ nemôže objektívne posúdiť jeho dôveryhodnosť. To by sa dalo iba posudzovaním odpovedí respondentov vo focusových skupinách, v ktorých by účastníkom najskôr ponúkli fakty reálneho diania a potom im umožnili sledovať, ako dané dianie spracovali do vysielania jednotlivé televízie.

„Navyše ešte jedným z paradoxov prieskumu je aj fakt, že proklamované najdôveryhodnejšie televízne spravodajstvo RTVS sleduje oproti hlavným spravodajských reláciám v Markíze a TV JOJ menej divákov,“ upozorňuje bývalý šéf spravodajstva. „Najdôveryhodnejšie láka najmenej?“ pýta sa.
Slabá práca redaktora

Následne zabŕda Lintner už do konkrétnej reportáže a hodnotí jej kvalitu. Text písal v deň ohlásenia výsledku volieb v Nemecku. „Mediálni analytici a bežní diváci môžu napríklad aj po dnešnej relácii polemizovať, či najdôležitejšou udalosťou dňa boli stretnutia prezidentky Z. Čaputovej s predsedom vlády E. Hegerom a predsedom opozičnej strany SMER-SD R. Ficom, o ktorých verejnoprávna televízia informovala hneď na začiatku, alebo dôležitejším dianím boli parlamentné voľby v Nemecku a ich výsledok, o ktorom začal moderátor hovoriť až v 13. minúte vysielania.

...redaktorka k stretnutiu R. Fica uviedla, že "informoval prezidentku o frustrácii a hneve slovenskej spoločnosti",“ informuje Lintner a dodáva: „ten celý spot pripomenul tie spred roka 1989. Obrázky a všeobecné nič neznamenajúce frázy redaktora. Lebo keď už tie stretnutia, tak potom bolo treba zisťovať odpoveď na otázku, prečo sa prezidentka stretla s premiérom a predsedom čoraz viac silnejúcej opozičnej strany deň pred tým, ako prednesie v parlamente správu o stave krajiny,“ hodnotí slabú prácu redaktora „najdôveryhodnejšieho“ spravodajstva novinár.

Fico chce novelu ústavy o referende ešte na tejto schôdzi parlamentu
30 | 09 | 2021 | TASR

Zlyháva to aj v zahraničnom spravodajstve

Podľa Lintnera, RTVS zlyháva aj na poli zahraničného spravodajstva. „Tak ako pred pár týždňami nebolo pre manažérov verejnoprávneho televízneho spravodajstva dôležité dianie v Afganistane, hoci televízie v krajinách blízko aj ďaleko tým svoje relácie začínali, tak zrejme aj voľby v Nemecku sú pre tých istých manažérov málo dôležité. Pritom nejde iba o tesný výsledok medzi dvomi najsilnejšími stranami SPD a CDU/CSU, či o najhorší výsledok kresťanských demokratov za 70 rokov, či o fakt, že A. Merkelová po 16 rokoch vo funkcii kancelárky sa s tou pozíciou rozlúči. Ale podstatným faktom možnej koalície "semafor", či "Jamajka" (naozaj by som chcel vedieť, koľkí z respondentov, ktorí označujú verejnoprávne spravodajstvo za dôveryhodné, by vedeli, o aké zloženie koalície ide) nebude to, ako sa dlho bude tvoriť, ale ako sa zmení vzťah Nemecka k postkomunistickým krajinám a teda aj k Slovensku,“ nezaprie v sebe bývalého spravodajcu Lintner.
Reakcie súčasného vedenia spravodajstva?

Na záver bývalý šéf spravodajstva TV Markíza už len ironicky komentuje reakcie súčasného vedenia spravodajstva v RTVS ohľadom úspechu v prieskume. „Pre P. Nittnausa, vedúceho odboru televízneho spravodajstva, je výsledok prieskumu o najdôveryhodnejšom spravodajstve "veľkou výzvou do budúcnosti zachovať ten štandard, na ktorý sú diváci zvyknutí". Otázkou je, čo považujú manažéri televízneho spravodajstva za štandard,“ pýta sa očividne so zdvihnutým obočím Lintner.

„Lebo "najdôveryhodnejšie" spravodajstvo je stále oproti Markíze a TV JOJ menej sledované,“ neodpustil si bývalý šéf spravodajstva TV Markíza na záver.

Je nedostatok učiteľov, žiaci sú vzdelávaní neodborne
Podľa webových stránok čas.sk sa počas leta hľadalo 1 800 pedagogických a 260 nepedagogických zamestnancov. Aj keď sa dopyt znížil, stále sa hľadajú stovky školských zamestnancov. Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Ján Papuga