Bývalý šéf CIA Mike Pompeo chcel dať údajne fyzicky zlikvidovať zakladateľa WikiLeaks
01 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Mike Pompeo ako šéf CIA verejne označil zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea za „podvodníka". Americké médiá teraz informujú, že šéf tajných služieb, ako aj predstavitelia Trumpovej administratívy chceli Assangea nechať uniesť, alebo dokonca zabiť, píše Stern.

Spor o Juliana Assangea (50) trvá už desiaty rok. Najnovšie sa USA odvolali proti jeho zdravotnému posudku.  Lekárski experti v ňom dospeli k záveru, že Assange má samovražedné sklony, a preto ho nemožno vydať do USA. Namiesto toho zostane zatiaľ vo väznici Belmarsh v južnom Anglicku s prísnym stupňom stráženia. Spravodajský portál Yahoo-News teraz informuje, že vláda USA pod vedením Donalda Trumpa sa údajne pohrávala s myšlienkou únosu a vraždy investigatívneho novinára.

Konkrétne sa spomína meno Mikea Pompea. Podľa Yahoo, ktorý sa odvoláva na bývalých zamestnancov, sa v roku 2017 údajne uskutočnila diskusia v tomto zmysle. Krátko predtým zverejnila platforma WikiLeaks pod kľúčovým slovom „Vault 7" špionážne a hackerské techniky CIA. Pompeo a vedenie CIA to nahnevalo. Išlo o najväčší únik údajov v histórii spravodajskej agentúry. „Chceli vidieť krv," - cituje sa informátor.
Návrhy na fyzickú likvidáciu Assangea

Podľa anonymného zdroja mali vysokopostavení predstavitelia CIA a Trumpovej administratívy dokonca pripravené „návrhy" a „možnosti" zabitia Assangea. „Vyzeralo to, že nepoznajú hranice," - pokračoval agent kontrarozviedky. V súčasnosti neexistujú žiadne oficiálne vyhlásenia amerických orgánov k správe Yahoo.

Julian Assange a jeho platforma WikiLeaks začali v roku 2010 zverejňovať tajné vojenské dokumenty USA vrátane záznamov o údajnom mučení a vojnových zločinoch v Afganistane a Iraku. V roku 2012 novinár, narodený v Austrálii, utiekol na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne. Dôvod: Americká prokuratúra proti nemu začala za špionáž konanie a žiadala jeho vydanie. Vo Švédsku ho vyšetrovali za znásilnenie.

V apríli 2019 bol Assange nútený opustiť veľvyslanectvo. Britský súd ho zatkol a odsúdil na 50 týždňov väzenia za útek pred spravodlivosťou. Vyšetrovanie vo Švédsku za znásilnenie bolo nakoniec zastavené. USA naďalej trvajú na vydaní. Najmä za prezidentovania Donalda Trumpa sa tón voči Julianovi Assangeovi opäť sprísnil. Po zverejnení „Vault-7" označil vtedajší šéf CIA Pompeo vo svojom prejave Wikileaks za „nepriateľskú spravodajskú službu" a Assangea za „podvodníka“ a „zbabelca", uzatvára Stern.

Zdroje:Yahoo News, Guardian, DPA, AFP

Trikmi s číslami rakúska zdravotnícka agentúra AGES vyprodukovala "pandémiu neočkovaných" (Willi Huber)
Komentár Willi Huber (Report24) Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová