Stretnutie Babiša s Orbánom zatienili demonštranti a zákaz vstupu novinárom
30 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Český premiér Andrej Babiš si na jednu z posledných predvolebných akcií pozval maďarského šéfa vlády Viktora Orbána. Na všetkých zastávkach v Ústí nad Labem sa však stretli s demonštrantmi. Do mesta prišli tak z okolia, ako aj z Prahy, píše portál forum24.cz. 


Český premiér Babiš prijal Orbána v stredu v Prahe. Po pracovnom stretnutí v Kramářovej vile sa obaja vydali do mesta Ústí nad Labem, kde je Babiš lídrom kandidačnej listiny hnutia ANO v októbrových voľbách.
Vítali ich demonštranti

Na hornej stanici lanovky, z ktorej Babiš s Orbánom vystúpili, nich už čakali demonštranti zo skupín Kaputin, Pulses for Europe a Reclaim Pride, ktorí kričali heslá "Orban Putin slut!" A "Hanba". 

U Mestského divadla v centre Ústí nad Labem bolo už demonštrantov viac. V rukách mali transparenty s nápismi ako „Zraz diktátorov“ alebo „Budúcnosť je Európa a Euro. Nie Babiš!“. V divadle sa konala tlačová konferencia oboch predstaviteľov, na ktorú neboli aj napriek akreditácii niektorí novinári vpustení.
Nechcení novinári

Medzi médiami, ktorým zamietli vstup, boli zástupcovia francúzskeho denníka Le Monde, nemeckého týždenníka Die Zeit, britského denníka The Guardian, či českého webu Seznam Zprávy.

Jean-Baptiste Chastand, spravodajca Le Monde pre oblasť strednej Európy, na Twitteri napísal, že zahraničné média a kritické české média na tlačovej konferencii „nie sú vítané“.