Sexistický zadok sochy rozbúril puritánske vody v Taliansku
30 | 09 | 2021 I Denis Merva

Socha v talianskom meste Sapri vyvolala na sociálnych sieťach určitý odpor. Mnohí označili jej dizajn za „sexistický“ a iní požadujú jej stiahnutie, píše sa portál Euronews.


Talianske úrady v Sapri bránili novú bronzovú sochu ženy v príliš sexi priesvitných šatách. Socha je poctou básni z roku 1857 La Spigolatrice di Sapri (Zberačka zo Sapri), ktorú napísal Luigi Mercantini. Báseň odkazuje na ženskú zberačku, ktorá opúšťa prácu a pripája sa k neúspešnému ťaženiu talianskeho revolucionára Carla Pisacana proti Neapolskému kráľovstvu. Sochu odhalili v sobotu na ceremoniáli v provincii Salerno, na ktorom sa zúčastnili miestni predstavitelia a bývalý taliansky premiér Giuseppe Conte.



Vyjadrenie talianskej poslankyne

Poslankyňa za demokratickú stranu Laura Boldrini uviedla, že socha je "urážkou žien". „Ako môžu inštitúcie akceptovať zobrazenie žien ako sexualizovaných tiel,“ dodala poslankyňa na Twitteri.


Monica Cirinnà, členka talianskeho senátu, tiež uviedla, že išlo o "facku histórii a všetkým ženám, ktoré sú stále vnímané iba ako sexuálne objekty". „Táto socha Gleanera nehovorí nič o sebaurčení ženy, ktorá sa rozhodla nejsť do práce, aby sa postavila proti bourbonskému utláčateľovi“.



A čo na to starosta talianského mesta Sapri?

Starosta mesta Sapri sochu obhajoval ako „veľmi dôležité umelecké dielo, ktoré bude pre naše mesto veľkou turistickou atrakciou“. V príspevku na Facebooku Antonio Gentile uviedol, že kritici sochy majú „nedostatok znalostí o miestnej histórii“. „Naša komunita bola vždy odhodlaná bojovať proti všetkým formám rodového násilia,“ dodal.



Sochár vinu necíti

Sochár Emanuele Stifano medzitým uviedol, že ho kritika „zhrozila a skľúčila“. „Boli proti mne vznesené všetky druhy obvinení, ktoré nemajú nič spoločné s mojou osobou a mojím príbehom,“ uviedol sochár Stifano v statuse na Facebooku. „Keď robím sochu, vždy mám sklon pokrývať ľudské telo čo najmenej, bez ohľadu na pohlavie.“


Summit Putin - Erdogan zahalený rúškom tajomstva: Môžeme čakať geopolitické dôsledky?
Lesné požiare, plynovody, jadrové elektrárne a konflikty v Sýrii a na Kaukaze. Boli to jedny z mnohých tém, o ktorých v stredu v Soči rokoval ruský prezident Vladimír Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan. Informuje portál... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková