Rezort obrany chystá nákup ťažkej vojenskej techniky za dve miliardy!
30 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

V súvislosti s nákupom pásovej techniky a bojových obrnených vozidiel 8x8 oslovilo Ministerstvo obrany Slovenskej republiky (MO SR) so žiadosťou o ponuky až 33 krajín, informovalo na tlačovej besede MO SR.



Časovo ambiciózny proces

Ako informoval štátny tajomník MO SR Marian Majer, ponuky na 8x8 bude prijímať ministerstvo do konca roka a na pásovú techniku do konca januára. Predpokladaná cena 152 kusov pásovej techniky je 1,739 miliardy eur s DPH a za 76 kusov bojových obrnených vozidiel predstavuje 332 miliónov eur.

Pri každom projekte následne vyberie tri najlepšie ponuky a vozidlá sa otestujú. Na vládu by mali byť projekty predložené do konca marca v prípade BOV a do konca júna pri pásovej technike. „Proces je pomerne časovo ambiciózny. Dneškom sa začína proces konzultácií na základe požiadaviek, ktoré boli distribuované,“ priblížil Majer.

Podnikatelia sa nevzdávajú: Reštaurácií máme u nás ešte viac ako pred pandémiou!
Pandémia koronavírusu asi najťažšie zasiahla gastro prevádzky. Mnohé reštaurácie situáciu nezvládli a ukončili svoj biznis. No s postupným uvoľňovaním opatrení sa na Slovensku vzniklo dvakrát viac podnikov, ako ich zaniklo, informuje... Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Pomoc slovenskému priemyslu



„Zároveň vláda schválila, že zapojenie slovenského priemyslu z celkovej ceny akvizície by malo byť minimálne 40 percent,“ upozornil Majer. Snahou je vytvoriť dlhodobú pomoc slovenskému priemyslu. Do výberu budú preto zapojené aj ministerstvá hospodárstva a financií.

Veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR Ivan Pach vysvetlil, že projekt by mal obmeniť všetku bojovú techniku, ktorú pozemné sily majú. Ide o zastarané bojové vozidlá pechoty. "Budeme mať päť práporov, ktoré budú mať modernú bojovú techniku. Zároveň získame flexibilitu, keďže budeme mať pásové aj kolesové vozidlá," skonštatoval Pach. Dodal, že do budúcna bude treba riešiť aj tankovú techniku.

Majer zdôraznil, že takéto vozidlá sú základom akejkoľvek armády. "My tých vozidiel potrebujeme oveľa viac. Ideme takým spôsobom, aby sme si boli istí, že je to financovateľné," vysvetlil.

Viete, čo od nás kúpili českí kolegovia? Ide o jedno slovo: NIČ! Hnevá sa armádny generál Viktorín
Slovenská ekonomika vo viacerých smeroch krváca, zle je na tom zdravotníctvo, ale aj školstvo, armáda si však veselo nakupuje za obrovské milióny. Problém je však v otázke armády a zbrojárskeho priemyslu aj v niečom inom – biznise. Čítať ďalej
30 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik