Vláda schválila reformu zdravotníctva. Sľubuje nezrušiť nemocnice. Krajniak tomu neverí, hlasoval proti
29 | 09 | 2021 I TASR
Vláda schválila reformu zdravotníctva, no v koalícii nie je v tejto otázke zhoda. Za reformu nehlasovali ministri Sme rodina. Milan Krajniak neverí, že sa nebudú rušiť nemocnice. Informuje TASR.

Vláda v stredu schválila reformu zdravotníctva. Nemocnice sa tak majú rozdeliť na viacero úrovní. Prvé reálne zmeny v praxi sa začnú realizovať v roku 2024. Podľa rezortu zdravotníctva ide o najväčšiu reformu za posledných 17 rokov. Priniesť by mala menej zbytočných úmrtí, viac zachránených životov, kvalitnejšie podmienky na prácu zdravotníkom a ich zastabilizovanie.

Po novom by mali nemocnice fungovať na piatich úrovniach – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) zdôraznilo, že bude ešte niekoľko mesiacov pedantne vysvetľovať v teréne podstatu reformy a jej prospech pre obyvateľov Slovenska.

Lekárka odmietla zobrať na kontrolu neočkovaného cukrovkára! Očkovať sa nemohol, mal trombózu
Príbehov so zlými skúsenosťami bežných ľudí v zdravotníckych zariadeniach je viac ako dosť. Mnohé z nich však majú doslova pachuť toho, ako to vyzerá, keď sa o pacienta (ne)starajú tí, ktorí sú viazaní Hippokratovou prísahou. Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Nemocnice, ktoré budú v zozname, majú mať nárok na úhradu z verejného zdravotného poistenia. Rezort pripomína, že prinesie menej zbytočných úmrtí, viac zachránených životov či kvalitnejšie podmienky na prácu zdravotníkom, čo prinesie potrebné zastabilizovanie zdravotníckeho personálu.

MZ zdôrazňuje, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude. Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa budú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na základe veľmi presných analýz a dát na iný typ starostlivosti, ktorá dnes mnohým pacientom chýba, a preto sa ťažko vracajú do svojho normálneho života.

Za reformu zdravotníctva nezahlasovali ministri za Sme rodina. Po rokovaní to potvrdil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Dôvodom má podľa Krajniak byť to, že nie je na 100 percent garantované, že nebudú rušené žiadne nemocnice. "Nie je to otázka nedôvery, no chceme si byť 100-percentne istí, že k žiadnemu rušeniu nemocníc nepríde," uviedol Krajniak.

Piják: Za kritiku diletantských a deštruktívnych vládnych opatrení sa dáva zákaz? Kde to žijeme?
MUDr. Michal Piják reaguje na sociálnej sieti na tlačovú správu MUDr. Bukovského o tom, že YouTube zrušil jeho kanála. "Každý súdny človek musí byť šokovaný z toho, že za kritiku diletantských a deštruktívnych vládnych opatrení sa dáva ban? Kde to... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová