To vážne? Takto chce vláda pomôcť Slovákom pri masívnom zdražovaní energií
29 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Ceny lámu rekordy! Slováci sa musia pripraviť na masívne zdražovanie energií. Elektrina bude v roku 2022 drahšia o 15 - 20 percent a plyn dokonca o 30 percent. Riešenie, s ktorým prišiel minister práce, mnohých nenadchne, píše portál 1pluska.sk.







Zdražovanie energií sa blíži míľovými krokmi. Ľudia by v tejto situácii, keď má ísť všetko hore, čakali kompenzačné platby, no tých sa zrejme nedočkajú. Aktuálne sa medzi ministrami skloňuje iné riešenie.
Je to vôbec pomoc?

Minimálnou kompenzáciou pre ľudí v súvislosti s hrozbou rastu cien energií by malo byť rozloženie splátok na dlhšie obdobie. Ide teda o podobné riešenie ako pri bankových úveroch. S takýmto návrhom prichádza minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak na rokovanie, ktoré na túto tému zvolal premiér Eduard Heger.

„To minimálne, s čím prichádzame na rokovanie, ktoré zvolal pán predseda vlády na základe našej požiadavky na koaličnej rade, je, aby podobne ako pri bankových úveroch v prípade, ak sa ľudia dostanú do problémov túto zimu a nebudú môcť hradiť tieto svoje záväzky, mohli si ich rozložiť na dlhší čas," povedal  Krajniak.

Slováci sa musia pripraviť na katastrofu! Zdražovanie bude horšie, ako sme si mysleli, varuje NBS
Ceny lámu rekordy! Masívne zdražovanie energií, rekordné ceny na veľkoobchodnom trhu, zvyšovanie cien základných potravín ako pečiva, mliečnych výrobkov či mäsa, ale aj elektroniky, pohonných látok či tabaku. Národná banka Slovenska (NBS) varuje,... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Návrhy majú viacerí

Návrhy riešení avizovalo už aj ministerstvo hospodárstva. Krajniak by teda chcel počkať na rokovanie a uvidí sa, čo z neho vzíde. Podľa neho by chceli dosiahnuť, aby nikomu nehrozilo, že mu pre neschopnosť platiť vypnú elektrinu alebo plyn. „Ale bude si to môcť rozložiť na dlhšie obdobie," dodal minister.

Fakt, že k stretnutiu o cenách energií má dôjsť v piatok 1. októbra, potvrdil po rokovaní vlády aj minister hospodárstva Richard Sulík. Sulík však plánuje ešte jedno dôležité stretnutie vo štvrtok.

„Konáme v tejto veci, ja mám aj zajtra jedno dôležité stretnutie s našimi plynármi a možno budem aj informovať," poznamenal minister.

Lenč: Matovičova podržtaška a poskok jeho trójskeho koňa Remišovej získali posty v Eximbanke
Politológ Jozef Lenč na sociálnej sieti upozorňuje na politiku "našich ľudí". Reaguje na rozhodnutie Igora Matoviča, ktorý navrhol do dozornej rady Eximbanky šéfa úradu vlády Júliusa Jakaba a Tomáša Meravého. Ten kritizoval po odídení Márie... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová