Kým Hegerova vláda proti Rusku bojuje, Maďari podpísali s Rusmi zmluvu na dodávku lacného plynu
29 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Maďari to vyhrali! Ruský energetický gigant Gazprom podpísal v Budapešti 15-ročný dodávateľský kontrakt s maďarskou energetickou spoločnosťou MVM Group. Ide o dodávku 4,5 miliardy kubických metrov plynu prevažne južnou trasou. Vedie cez Čierne more, Turecko, Bulharsko a Srbsko a obchádza Ukrajinu, píše portál extraplus.sk.



Vzťahy sa vyostrujú

Táto nová zmluva o dodávkach plynu medzi Ruskom a Maďarskom sa však príliš nepáči Ukrajine. Budapešť a Kyjev si začali vzájomne predvolávať svojich veľvyslancov. „Nová dohoda Maďarska s Gazpromom je vážnou ranou pre ukrajinsko-maďarské vzťahy,“ uviedol v utorok hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

To, že sa maďarsko-ukrajinské vzťahy vyostrujú naznačuje slovná prestrelka medzi ministrami zahraničia. Kyjev prijme "rozhodné opatrenia" na obranu svojich národných záujmov, upozorňuje Nikolenko a kontruje mu maďarský Péter Szijjártó slovami: „Zakazujeme Ukrajine pokúšať sa torpédovať maďarskú plynovú bezpečnosť.“ Szijjártó vyhlásil, že Maďarsko to považuje za porušenie svojej suverenity.

Podľa Ruska Ukrajina nemá právo zasahovať do dokončenia zmluvy. „Neboli porušené žiadne práva, žiadne pravidlá medzinárodného obchodu,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Vrchol cynizmu: Najprv ľudí privedú do depresie a k alkoholizmu, potom na tom ešte zarobia !
29 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Veľvyslanci na koberčeku

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo maďarského veľvyslanca v Kyjeve Istvána Íjgyártóa, aby mu tlmočilo svoj postoj k tejto novej zmluve o dodávkach plynu. Pre Ukrajinu zo zmluvy vyplýva, že dodávky plynu do Maďarska budú obchádzať jej územie.

Nikolenko tiež potvrdil, že maďarské ministerstvo zahraničných vecí si pre situáciu predvolalo ukrajinskú veľvyslankyňu v Budapešti Ľubov Nepopovú.

Hovorca ďalej uviedol, že stretnutie s maďarským veľvyslancom chce Kyjev využiť na vyjadrenie svojho "zásadného stanoviska: preprava plynu obchádzajúca Ukrajinu narúša národnú bezpečnosť nášho štátu a energetickú bezpečnosť Európy".

Erdogan mieri na Východ: S Bidenom sa nepohodol, chce upevniť vzťahy s Ruskom
29 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí medzičasom oznámilo, že z dôvodu podpísania zmluvy medzi Maďarskom a Gazpromom iniciuje odklad zasadnutia spoločnej medzivládnej ukrajinsko-maďarskej komisie pre hospodársku spoluprácu.
Zmluva na 15 rokov

Ako informovala agentúra Ukrinform, Maďarsko dohodlo s Ruskom všetky podmienky v zmluve o dodávkach plynu tak, aby nadobudla účinnosť 1. októbra.

Maďarsko tak bude z Ruska ročne dostávať 3,5 miliardy kubických metrov zemného plynu cez Srbsko prostredníctvom plynovodu Turkish Stream a jeho pozemného predĺženia a miliardu kubických metrov zemného plynu cez Rakúsko.

Očkovanie ukončilo elitnému tenistovi sezónu: Nemôžem trénovať ani hrať
Francúzska tenisová hviezda Jeremy Chardy chcel urobiť správnu vec a nechal sa zaočkovať. Toto rozhodnutie však trpko oľutoval. Má totiž katastrofálny vplyv na jeho kariéru, píše portál tennisworldusa.org. Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Diana Zaťková