Erdogan mieri na Východ: S Bidenom sa nepohodol, chce upevniť vzťahy s Ruskom
29 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
"Diskusie v New Yorku dopadli zle," skonštatoval bez pozlátky turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Po neuspokojivých rozhovoroch s americkým prezidentom Joe Bidenom preto Erdogan oznámil, že sa namiesto toho pokúsi nadviazať vzťahy s Ruskom, informuje portál RT.


Stretnutie v OSN



Americký a turecký lídri sa stretli na Valnom zhromaždení OSN, ktoré v súčasnosti prebieha v sídle organizácie v najväčšom americkom meste. Erdogan po návrate domov v Istanbule novinárom povedal, že on a Biden si ani nepozreli do očí.

"Z diskusií s pánom Bidenom nevzišiel požadovaný výsledok," povedal. "Ako dve krajiny NATO musíme byť v inom bode."
Kritika Washingtonu

Turecký vodca taktiež kritizoval Washington za neschopnosť poraziť extrémizmus, pričom poznamenal, že USA v Sýrii vyzbrojili kurdských militantov. "Amerika dostatočne nebojuje proti teroristickým organizáciám, dáva im veľa zbraní a vybavenia," povedal.

Rakúsko zmierni pandemické pravidlá
V Rakúsku sa od 27. septembra skráti povinná karanténa pre ľudí, ktorí boli v kontakte s osobami nakazenými koronavírusom zo 14 na desať dní. Oznámilo to rakúske ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra APA. Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Turecký prezident naznačil, že jeho krajina „sa bude usilovať o ďalšie bilaterálne vzťahy s Ruskom“.

Verejné vyhlásenie Erdogana, že Ankara sa chystá prehĺbiť vzťahy s Moskvou, prichádza len päť dní pred jeho cestou do Ruska, kde sa na pobreží Čierneho mora v Soči stretne s prezidentom Vladimírom Putinom.
Komplikovaný vzťah

Moskva a Ankara majú komplikovaný vzťah s pravidelnými nezhodami a spoluprácou. Rusko napríklad predalo Turecku systém protiraketovej obrany, pričom sa následne objavili na opačných stranách sýrskej občianskej vojny. Moskva tu podporovala prezidenta Bašára Asada.

Smiali sa zo sociku a teraz budú mať toaleťák v USA na prídel
.Súdruhovia to fakt domrvili. Je síce pekné vysmievať sa z nedostatku, z dlhých radov na banány, prípadne z čakania na auto dlhé mesiace. Pre nedostatok čipov sa teraz tiež čaká na auto dlhé mesiace, v Británii sú kolóny áut bez benzínu a v USA... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Ďalší rozkol prichádza v podobe Krymu, ktorý Ankara odmieta uznať za súčasť Ruska. Začiatkom tohto týždňa Erdogan zhromaždeným svetovým lídrom na 76. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN povedal, že Turecko podporuje „územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny vrátane územia Krymu, ktorého anexiu neuznávame“.

Pokusy Ankary hrať na obe strany v spore Kyjev-Moskva môžu obmedziť pokrok, ktorý môže Erdogan dosiahnuť s Putinom.

Kde nič, tu nič a zrazu vo vzduchu vynovený Suchoj Su-30SM1 (VIDEO)
Očití svedkovia v Rusku spozorovali nový stíhací stroj. Lietadlo je pravdepodobne prototypom modernizovaného Su-30SM, ktorý bol postavený v leteckom závode Irkutsk (IAZ). Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Ivan Brožík