Zlá správa pre Slovensko: Pre rast cien energií hrozí zastavenie výroby chleba a pečiva!
28 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Situácia na Slovensku je zlá, no zrejme bude ešte horšie. Ako zvyknú našinci hovoriť: „Dobre už bolo“. A naozaj, pravdepodobne dobre už bolo, pretože avizovaná vlna zdražovaní, najmä cien energií, aká sa na Slovákov chystá, tu už dávno nebola. Ak niekedy vôbec.


Avizované zvýšenie cien energií bude mať drastický dopad na celý priemysel. A rovnako tak na peňaženky Slovákov, z ktorých väčšina už teraz počíta každý cent. Čo je však ešte horšie, zvýšenie cien sa dotkne aj toho najdôležitejšieho – chleba a pečiva. Ako informuje portál nitranoviny.sk, hrozí dokonca zastavenie ich výroby!
Pekári už nie sú schopní dodávať reťazcom pod výrobné náklady

Stúpajúce ceny elektrickej energie a plynu ťažko doliehajú na pekárov, cukrárov aj cestovinárov. Zrejme nikto nepochybuje o tom, že výroba chleba alebo pečiva je energeticky veľmi náročná. Po nákladoch na pracovnú silu a suroviny tvoria práve ceny energie tretiu najvýznamnejšiu nákladovú položku. „Hrozí, že ak štát nepristúpi k urýchlenému riešeniu situácie, pekári, ktorí sú už teraz na hrane svojich výrobných nákladov, môžu byť nútení zastaviť výrobu,“ konštatuje Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) a jeho výkonný riaditeľa Milan Lapšanský k tomu dodáva: „Ceny plynu oproti vlaňajšiemu septembru stúpli o 170 %.

OSN varuje pred hladom v spojitosti s nárastom cien potravín vo svete
Svetový potravinový program (WFP) OSN vo štvrtok varoval, že v spojitosti s nárastom cien potravín môže miliónom ľudí po celom svete chýbať prístup k strave bohatej na živiny. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
09 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Ceny elektrickej energie lámu rekordy a sú oproti minulému roku dvojnásobne vyššie. Pri našej výrobe sme navyše od plynu a elektrickej energie úplne závislí. Vláda musí urgentne nájsť riešenie pre podniky zásobujúce obyvateľov potravinami. Týka sa to nielen pekárov, ale aj ďalších sektorov potravinárstva, ako sú mliekari, mäsiari či sladovníci, ktorí sú v podobnej situácii.“

Milan Lapšanský okrem iného ešte poznamenal, že pečivo je pre obchodníkov základným či imidžovým sortimentom a v pultových cenách si jednotlivé obchodné reťazce výrazne konkurujú. Cenovo senzitívnejší spotrebitelia sa totiž pri výbere miesta nákupu orientujú často práve podľa cien základného tovaru, ktorý je v nákupných košíkoch vždy. Pekárom sa dlhodobo nedarí upraviť včas svoje odbytové ceny napriek relevantným a zdokumentovateľným argumentom. Pekári však už nie sú schopní dodávať reťazcom pod výrobné náklady.

Ďalšia smutná správa pre Slovákov. Okrem energií a potravín pôjde hore aj cena za teplo
Slovensko a Slovákov nečakajú v najbližších mesiacoch vôbec dobré časy. V obchodoch už idú ceny prakticky všetkého dlhodobejšie pomaly hore, no ešte horšie je, že porastú aj ceny energií a aj tepla. Pred zimou je to doslova šok. Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Môže sa stať, že potravinárska výroba na Slovensku skolabuje

„Ak vláda zlyhá pri riešení tejto energetickej krízy, čoskoro sa môže stať, že na pultoch obchodov bude problém nájsť čerstvý chlieb a pečivo. A ak, tak budú výrazne vyššie ceny. Vláda zanedbala pekárov počas COVID pandémie a nijako im nepomohla. Dosahy sú o to zdrvujúcejšie, že ceny všetkých podstatných nákladových položiek od surovín cez obalové materiály a energie až po cenu palív skokovito vzrástli takmer súčasne. Môže sa stať, že potravinárska výroba na Slovensku skolabuje,“ varuje Lapšanský, podľa ktorého má SZPCC takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne pre Slovákov zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva a cukrárskych výrobkov, pričom zamestnávajú viac ako 12-tisíc pracovníkov.

Poľnohospodárstvo je u nás pred kolapsom. Doplatíme na to všetci! Varuje Becík (VIDEO)
Ceny potravín v našich obchodoch utešene rastú a Slováci sú nútení opäť si uťahovať opasky. Podľa predvolebných sľubov súčasnej vlády malo byť lepšie, no opak je pravdou. Je nám horšie a horšie. Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik