Trenčiansky kraj sa stane členom Národnej vodíkovej asociácie Slovenska
28 | 09 | 2021 I TASR

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa onedlho stane členom Národnej vodíkovej asociácie Slovenska. Na pondelkovom (27. 9.) zasadnutí Zastupiteľstva TSK o tom rozhodli krajskí poslanci.


Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku dôvodom vstupu kraja do asociácie je fakt, že TSK je zelený kraj a chce znižovať uhlíkovú stopu vo verejnej osobnej doprave.

„Objednávame a hradíme výkony prímestskej autobusovej dopravy a jeden z projektov, ktorý chceme podať, je obstaranie vodíkových autobusov. Najskôr na hornú Nitru,“ priblížil predseda TSK.

Výzvu k vyváženej diskusii mienkotvorné médiá arogantne odignorovali
Iniciátori výzvy Hovorme spolu neuspeli so svojím otvoreným listom slovenskej verejnoprávnej (!) televízii so žiadosťou o vyvážené diskusie odborníkov z rôznych názorových prúdov. Takto by si mohol laik a občan vytvoriť reálnejšiu predstavu o... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Ján Papuga


Autobusy budú podľa neho poháňané zeleným vodíkom vyrobeným z obnoviteľných zdrojov energie. Na vodíkové autobusy budú podľa neho nadväzovať ďalšie projekty. „Finančné prostriedky na vodíkové autobusy na hornej Nitre chceme čerpať z Fondu spravodlivej transformácie, ktorý je okrem iných regiónov Slovenska určený predovšetkým pre hornú Nitru. Práve Národná vodíková asociácia je tou organizáciou, ktorá nám môže v mnohých veciach pomôcť,“ zdôraznil Baška.

Ako dodal, členom Národnej vodíkovej asociácie je aj Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, ktorá rieši aj niektoré projekty s využitím vodíka. Univerzita podľa neho využíva namiesto plynu vodík pri výrobe skla.

Liberálny minister školstva tentoraz dostal lopatu
Napriek daždivému počasiu sa dnes konal protest pred ministerstvom školstva, ktorého cieľom bolo vyjadrenie nesúhlasu proti očkovaniu detí, proti podmieňovaniu povinnej školskej dochádzky rôznymi nelogickými protipandemickými opatreniami a proti... Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Ján Papuga