Prezidentka Čaputová v správe o stave republiky zavádzala a klamala! Tvrdí Chmelár
28 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej pred poslancami parlamentu o stave republiky sledovali nielen politici, ale aj expolitici či rozliční analytici. A medzi nimi aj historik, politický a mediálny analytik Eduard Chmelár.


Mimochodom, Eduard Chmelár bol súperom Zuzany Čaputovej v posledných prezidentských voľbách, a tak jej prejav o stave republiky sledoval zrejme veľmi pozorne. O jej slovách sa v statuse vyjadril pomerne kriticky, ba niektoré jej vyjadrenia dokonca označil za lož.
Katastrofálny stav verejných financií nespomenula prezidentka ani len slovom

„O čom to dnes hovorila Zuzana Čaputová, keď tvrdila, že na Slovensku vraj „roky pretrváva tradícia, že ozbrojené sily sú prvé, keď príde na škrty v rozpočte alebo šetrenie“?? Veď je to otvorená lož!!! Preboha, videla vôbec ona alebo tí, ktorí jej to písali, vývoj vojenských výdavkov?“ pýta sa politický analytik, podľa ktorého tieto výdavky rastú najrýchlejšie spomedzi okolitých štátov!

Čaputová je bábkou zahraničia na poste hlavy štátu a zastáva funkciu, na ktorú nedorástla, tvrdí Belousovová
V našom parlamente mala dnes hlavné slovo prezidentka Zuzana Čaputová. Pred poslancami predniesla správu o stave republiky, ktorá sa ale nie všetkým politikom, vrátane tým ex, páčila. Platí to aj o bývalej šéfke národniarov Anne... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Toto už hraničí s militaristickou posadnutosťou

„Toto už hraničí s militaristickou posadnutosťou, ak hlava štátu na jednej strane kvíli nad zlou situáciou v zdravotníctve a sociálnych veciach, a na druhej strane jediný rezort, v ktorom otvorene podporí rast výdavkov, je obrana. A to v čase, keď vláda schválila najväčší zbrojársky kontrakt v dejinách,“ krúti Chmelár hlavou na prezidentkinými slovami. „A to bez ohľadu na katastrofálny stav verejných financií, ktorý nespomenula ani len slovom, čo považujem v tejto hrozivej situácii za škandál!“ dodáva.

K ostatným témam sa vraj Chmelár nechce podrobnejšie vyjadrovať, lebo on svoju predstavu o tom, ako by mala vyzerať správa o stave republiky, zverejnil už ráno. „Ale celkovo musím pripomenúť, že už pri predchádzajúcich správach hlavy štátu som kritizoval, že sú len glosovaním udalostí, že sú viac rešerše ako komplexnou syntézou stavu spoločnosti s návrhmi na riešenie. Pri takomto postupe vám hrozí, že vynecháte niektoré dôležité segmenty a vznikajú oprávnené otázky, prečo,“ pokračuje v kritike politický analytik.

Čaputová poslala slovenskú armádu po prvýkrát na vojenské cvičenie na Ukrajinu. Proti komu? Pýta sa Harabin
Slovensko sa zapojí do cvičenia na Ukrajine, k čomu podľa Štefana Harabina dala naša prezidentka Zuzana Čaputová už aj súhlas. Je tu teda namieste otázka, prečo ide Slovensko týmto cvičením provokovať Rusko? Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Zuzana Čaputová opäť neprekročila svoj tieň, ale za recitáciu jej patrí jednotka

Prezidentka sa vraj aktuálne vôbec nevyjadrila k rozvratu financií. To považuje Chmelár v čase, keď má Slovensko najhoršie udržateľné financie v Európe za kľúčovú chybu. Rovnako úplne odignorovala stav sociálneho dialógu, keď novela Zákonníka práce skončila na ústavnom súde. „Navyše svoj priestor zneužila na obhajobu svojich krokov, čo doteraz neurobil ani jeden prezident a čo do správy o stave republiky nepatrí,“ zniesol Chmelár ďalšiu kritiku na hlavu štátu.



Oveľa zmysluplnejšie ako glosovanie všeobecne známych udalostí je podľa Chmelára pokúsiť sa vystihnúť najpálčivejšie problémy doby a navrhnúť riešenia. „Toho sme sa opäť nedočkali a namiesto toho bola z prejavu cítiť síce mierne kritická, ale predsa len jasná podpora vlády. Napokon, keď správu chváli koalícia a kritizuje opozícia, je úplne jasné, že táto prezidentka nedokáže zjednotiť spoločnosť, ale len držať pokope vládu,“ myslí si politický analytik Eduard Chmelár. Na záver statusu trochu humorne dodáva: „Zuzana Čaputová tak opäť neprekročila svoj tieň. Ale za recitáciu jej dávam jednotku.“