Odpoveď na európsku nenávisť - Gazprom je pripravený zvyšovať dodávky plynu pre Európu
28 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Do pozornosti všetkým eurohujerom a rusofóbom "z povolania"! Rusko sleduje narastajúcu plynovú krízu v Európe a oznámilo, že je pripravené zvyšovať dodávky plynu na Starý kontinent. A to aj napriek tomu, že ani Ruská federácia ešte nemá podzemné zásobníky naplnené na zimnú kapacitu.


"Gazprom je pripravený zvýšiť dodávky plynu do Európy, uviedol tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov", informuje web iz.ru.
Je možné odoberať viac od Gazpromu?

"Je to možné! Gazprom je pripravený. Gazprom pozorne sleduje situáciu v Európe, pretože našimi hlavnými partnermi sú tamojší naši spotrebitelia. A Gazprom vždy dokázal svoju spoľahlivosť za každých okolností," zdôraznil Dmitrij Peskov. Dodal, že spoločnosť si nateraz plní svoje záväzky v plnom rozsahu a "nikto nemá absolútne žiadne nároky".

Hovorca hlavy štátu Vladimíra Putina sa vyjadril aj k požiadavke vedúceho poradcu amerického ministerstva zahraničia pre energetickú bezpečnosť Amosova Hochsteina na Rusko ohľadom zvýšenie tranzitu plynu cez Ukrajinu . Peskov je presvedčený, že toto  je „propaganda so znamienkom mínus“.

Lavrov: Americké úsilie zastaviť Nord Stream 2 zlyhalo, plynovod spustíme v najbližších dňoch
07 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Ešte aj teraz Európa hľadá zámienky

Podľa Sergeja Komleva, vedúceho oddelenia zmlúv spoločnosti Gazprom Export, sú obvinenia z neplnenia zmlúv Gazpromu v dodávkach plynu do Európy absurdné.

Peskov zasa uviedol, že na zvýšenie dodávok plynu cez Ukrajinu do Európy by mali existovať nákupcovia modrého paliva . Okrem toho ubezpečil, že Rusko si na 100 percent a ešte viac plní svoje zmluvné záväzky voči európskym spotrebiteľom.
Gazprom (a Rusko) ruku podáva, ale...

"Od jari 2021 sa ceny plynu v Európe už zoštvornásobili a dosiahli dokonca 970 dolárov za 1 000 kubických metrov. Jedným z kľúčových dôvodov sú nízke zásoby v európskych podzemných zásobníkoch plynu (UGS). Ďalším faktorom je akútny nedostatok skvapalneného zemného plynu.

17. septembra Gazprom informoval, že spoločnosť realizuje všetky dodávky do európskych krajín v rámci uzatvorených zmlúv . Dodali tiež, že dodávateľ sa vzhľadom na existujúce možnosti snaží uspokojiť požiadavky aj na dodatočné dodávky.

Kto a kde nás okráda? Gazprom predáva plyn Európe za tretinu jeho aktuálnej ceny
Niekto sa na súčasnej situácii dobre nabaľuje. Ruský exportér plynu do Európy ho predáva za 220 dolárov za tisíc kubíkov. V Európe však redistribučná cena plynu od Gazpromu včera dosiahla rekordných 700 dolárov za také isté množstvo. Pripadá vám... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Ivan Brožík