Klub 500 vyzýva vládu: Slovensko potrebuje jednoznačné pravidlá, inak tu bude zase chaos!
28 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Ak sa niečo nezmení, Slovensko bude čeliť rovnakému chaosu a problémom ako minulý rok! Varuje vládu Klub 500. Podnikatelia upozorňujú, že je nemysliteľné, aby sa rozhodnutia prijímali tesne predtým, ako majú začať platiť. O téme informuje portál ereport.sk.



Priority Klubu 500

"Predvídateľné a jasne nastavené pravidlá, zrozumiteľné podmienky pre firmy v čase tretej vlny pandémie, sprehľadnenie a opätovné zavedenie štátnej pomoci v rozsahu, ako to bolo do júna tohto roka, či prijatie univerzálneho odškodňovacieho zákona." To sú priority, na ktorých urýchlené prijatie vyzvali vládu SR podnikatelia združení v Klube 500.

Ak sa budú totiž spomínané opatrenia dostávať do praxe bez toho, aby mali obyvatelia a firmy dostatočný čas na prípravu, Slovensko bude čeliť rovnakému chaosu a problémom ako minulý rok, uviedol v utorok Klub 500.

„Slovensko potrebuje jednoznačné pravidlá, na základe ktorých sa dokážu riadiť zamestnávatelia, zamestnanci, školy, jednotlivé oblasti priemyslu, služby či zdravotníctvo," uviedol  výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Kohúti v štvorkoalícii sa častujú vyhrážkami a využíva to Fico, myslí si Remišová
Z toho, čo sa tu deje ťaží predovšetkým Fico! Líderka strany Za ľudí, ktorá sa už dlhšiu dobu zmieta v problémoch, Veronika Remišová sa v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo vyjadrila ku Kollárovým vyhrážkam odchodom z koalície i... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Musí byť časový predstih

Podľa neho je nevyhnutná diskusia so všetkými zainteresovanými stranami s časovým predstihom. "Je nemysliteľné, aby sa rozhodnutia o tom, ako bude život v krajine fungovať, prijímali tesne predtým, ako majú začať platiť,“ uviedol Gregor.

Príkladom je podľa neho nový COVID automat. Ten nadobudol účinnosť týždeň po tom, ako bol prijatý. „Sedem dní je príliš krátka doba na to, aby na ňu dokázali všetci obratom zareagovať a zodpovedne sa na to vedeli pripraviť,“ dodal riaditeľ.

Klub 500 tak isto poukazuje na to, že zamestnávatelia a firmy nemajú jasne stanovené podmienky, za ktorých budú môcť fungovať v jednotlivých fázach podľa COVID automatu.

Mazurek: Vláda môže neočkovaným zakázať voliť! (VIDEO)
Status nezaočkovaného človeka v spoločnosti už rozoberalo viacero politikov a známych, či neznámych osobností. Najnovšie sa však, k doslova šokujúcej informácii, vyjadril aj v súčasnosti nezaradený poslanec a podpredseda hnutia Republika Milan... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Ivan Mihale


"Mnohé podniky majú svoje pobočky či dcérske spoločnosti v rôznych regiónoch Slovenska. Doteraz nie je vyriešené, ako sa bude postupovať, ak budú mať materská firma a jej pobočky sídla v odlišných mestách po celom Slovensku s inými protipandemickými pravidlami," upozorňujú podnikatelia.
Finančná kompenzácia

S tým úzko súvisí aj otázka finančných kompenzácií pri výpadkoch tržieb. Tá je v súčasnosti zrušená, a mechanizmus štátnej pomoci podlieha podmienkam, ktoré boli schválené pre minuloročné mesiace apríl až september.

„Pôvodná schéma štátnej pomoci na kompenzáciu výpadkov tržieb a na udržanie pracovných miest prestala platiť v júni. A hoci bola epidemická situácia v lete viac-menej priaznivá, neznamená to, že firmy nemali straty – či už v dôsledku enormne stúpajúcich cien vstupných surovín, chýbajúcich komponentov či neúmerných nákladov na dopravu a energie,“ upozornil Gregor.

Prezidentka Čaputová v správe o stave republiky zavádzala a klamala! Tvrdí Chmelár
Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej pred poslancami parlamentu o stave republiky sledovali nielen politici, ale aj expolitici či rozliční analytici. A medzi nimi aj historik, politický a mediálny analytik Eduard Chmelár. Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Polročné vákuum

Mnohé podniky sa tak podľa neho dostali do polročného vákua. Nemajú nárok na pomoc od štátu a zároveň, kým nezačne od januára platiť trvalý Kurzarbeit, nemajú ani nástroj na udržanie zamestnanosti.

Podľa združenia najväčších slovenských zamestnávateľov je nevyhnutné opäť čo najskôr spriehľadniť a doplniť schému štátnej pomoci. Tak, ako to bolo do konca júna tohto roka. A to až dovtedy, kým nezačne platiť trvalý Kurzarbeit.

Správu prezidentky hodnotili politici rozdielne. Tí koaliční ju chválili, opozícia ju skritizovala
Prezidentka Zuzana Čaputová dnes predstúpila pred našich zákonodarcov aby im predniesla správu o stave republiky tak, ako ju vníma ona. Prirodzene, jej slová mali na poslancov rozličný efekt. A to podľa toto či bolo koaliční, alebo... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik