Zaočkovaní ľudia chránia seba aj svoje okolie a prispievajú k tomu, aby sa neplnili nemocnice, tvrdí Lengvarský
27 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Nezaočkovaní sú zlí, zaočkovaní dobrí. Tak toto je teória, ktorú razí aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Podľa neho totiž nezaočkovaní ľudia nakazia tých zaočkovaných. Ako na to prišiel?


Je všeobecne známe, že aj zaočkovaní ľudia sú prenášačmi koronavírusu, lebo aj oni sa ním môžu nakaziť. Ako teda prišiel minister Lengvarský na to, že sú to práve nezaočkovaní, ktorí tých zaočkovaných nakazia? Ako informuje portál slovensko.hnonline.sk šéf rezortu zdravotníctva preto pripúšťa na Slovensku sprísnenie protipandemických opatrení.
Zaočkovaní chránia seba aj svoje okolie

Hystéria okolo zaočkovaných a nezaočkovaných ľudí u nás nie a nie opadnúť. V podstate sa všetka vina za to, že sa u nás šíri variant delta hádže na tých, ktorí experimentálne vakcíny odmietajú. A demagógiu, že za všetko sú zodpovední iba nezaočkovaní šíri ďalej i minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý to potvrdil v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Podľa neho nezaočkovaní ľudia ohrozujú tých zaočkovaných aj fungovanie nemocníc. Zatiaľ ale, podľa neho, nie je politická vôľa na zavedenie povinného očkovania proti koronavírusu, pričom za otázny vidí spôsob jeho vynucovania.

V súvislosti s možným zavedením povinného očkovania proti COVID-19 vidí Lengvarský dve roviny. „Prvá je právna, kde by nemal byť problém. Druhá je vynútiteľnosť očkovania. Pokiaľ sa niekto z tých skupín, ktoré určíme, nedá zaočkovať, napríklad zdravotníci, akým spôsobom ich budeme penalizovať,“ pýta sa minister zdravotníctva, ktorý vraj nechce ľudí obmedzovať ani zavádzať núdzový stav. Chce, aby si uvedomili, že je to na ich rozhodnutí. „Zaočkovaní ľudia chránia seba aj svoje okolie a prispievajú k tomu, aby sa nenaplnili nemocnice. Niektorí si to neuvedomujú, a aj preto sa asi bude musieť prísť k sprísneniu opatrení,“ myslí si minister, ktorého nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 u nás pri súčasnom percente zaočkovanosti neprekvapil.

Lengvarský dokola omieľa, čo je dávno vyvrátené. Vraj očkovaní sú chránení. Géci mu čosi odkazuje
Marek Géci žasne nad rétorikou ministra zdravotníctva. Ten opakovane hovorí, že očkovaním človek chráni seba aj okolie. „Zaočkovaný rovnako prenáša ochorenie ako nezaočkovaný, pán „odborník Lengvarský!“ odkazuje právnik. Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Petra Demková

Antiočkovacia kampaň stále naberá na sile

Pokiaľ sa týka zdravotníckych pracovníkov, tak ich miera zaočkovanosti je približne 70%. „V prípade ľudí, ktorí sú prioritne v kontakte s pozitívnymi pacientmi, je to u lekárov viac ako 90% a u sestier cez 80%,“ dodal minister, podľa ktorého antiočkovacia kampaň stále naberá na sile. Nezaočkovaní ľudia podľa Lengvarského ale ohrozujú zaočkovaných a fungovanie nemocníc. Čím, to však nevysvetlil. Tvrdí ale, že keď sa naplnia nemocnice v regiónoch, budú musieť pacientov prevážať do okresov, kde je situácia vďaka vysokému percentu zaočkovanosti lepšia. Tým sa potom obmedzia aj tieto regióny, keď sa tam bude musieť preto obmedzovať zdravotná starostlivosť.

„Ľudí, ktorí sa nechcú zaočkovať, asi ťažko presvedčíme. V niektorých obciach prišlo k napadnutiu našich mobilných očkovacích tímov,“ prezradil minister s tým, že v súčasnosti aktívne očkuje aj 418 všeobecných lekárov. Stredobodom pozornosti Slovákov je i očkovacia lotéria, ktorú Lengvarský vníma ako odmenu pre zaočkovaných. Navyše, efekt sprostredkovateľského bonusu je vraj ten, že približne 100 000 ľudí doteraz motivovalo minimálne jedného ďalšieho človeka k zaočkovaniu. Ako vzor dal Slovákom dve krajiny, Veľkú Britániu a Portugalsko, ktoré vďaka vysokému percentu zaočkovanosti rušia protipandemické opatrenia.

Matovičov režim pritvrdzuje. Lengvarský oznámil, že neočkovaných nemusia pustiť do nemocníc
23 | 09 | 2021 | TASR