Zahraniční študenti v sebe majú štyri dávky vakcín. Tie z domovskej krajiny im neuznali.
27 | 09 | 2021 I Ján Papuga

Podľa refresher.sk niektorým zahraničným študentom v Česku neuznali očkovanie a museli si obe dávky zopakovať znovu. Pritom k podaniu štvrtej dávky nie sú nijaké dáta, čo môže mať nežiaduce dôsledky.


Rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuša Nerudová hovorí, že s ťažkosťami sa stretávajú najmä študenti z afrických krajín, Číny či Gruzínska (predtým aj študenti očkovaní v USA). Keďže im v Česku odmietajú uznať očkovanie, ktoré absolvovali, musia sa v prípade, že bývajú v internáte na vlastné náklady pravidelne testovať, čo je pre niektorých finančne náročné. Inak by im hrozilo vylúčenie. Preto to mnohí z nich riešia tak, že sa dajú očkovať ďalšími dvoma dávkami v Česku.

V Česku nie je možné získať informácie o očkovaní z niektorých krajín. Predchádzajúce očkovanie sa tak môže zamlčať. Preto sa niektorí študenti radšej vystavia ďalším dvom dávkam.

Lekári: Povinná vakcinácia detí nie je vhodná, bol by to problém
Na očkovanie proti koronavírusu sa môžu od pondelka hlásiť aj deti od 12 rokov. Pokiaľ časť odborníkov hovorí, že očkovanie mladších ročníkov má význam, sú tu aj takí, ktorí s tým nesúhlasia. Lekári sa však zhodujú v jednom. V žiadnom prípade by... Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


Odborníci však varujú, že dať si po prvých dvoch dávkach očkovania po krátkom časovom odstupe ďalšie dve je riskantné, lebo takýto postup je neoverený. Možné sú aj reakcie a nežiaduce účinky.

Hoci sa už informácie o vakcínach v niektorých krajinách sprístupnili, s africkými krajinami Česko spoluprácu v tejto oblasti zatiaľ nenadviazalo.