Vedecká konferencia sa bude venovať právam a slobodám v núdzovom stave
27 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Základné práva a slobody a ich ochrana v núdzovom stave a iných osobitných právnych režimoch bude témou medzinárodnej vedeckej konferencie, ktorá sa bude konať v utorok (28. 9.) online v Košiciach. Organizuje ju Ústavný súd (ÚS) SR v spolupráci s Právnickou fakultou Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ).


"Vedecká konferencia bude tematicky zameraná na významné ústavnoprávne účinky z hľadiska organizácie výkonu verejnej moci a ochrany základných práv a slobôd počas núdzového stavu, ako aj na ústavnoprávnu komparáciu poznatkov a skúseností získaných pri ochrane základných práv a slobôd počas pandémie ochorenia COVID-19 vo vybraných štátoch Európskej únie," informovala hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Na podujatí X. ústavne dni potvrdili účasť predseda Ústavnej rady Francúzska Laurent Fabius, predseda ÚS Českej republiky Pavel Rychetský, predseda maďarského ÚS Tamás Sulyok, ako aj ďalší významní predstavitelia justície a odborníci v oblasti práva zo Slovenska i zahraničia. Záštitu prevzali predseda ÚS SR Ivan Fiačan a dekan Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach Miroslav Štrkolec.

Pellegrini: „Systém je v poriadku, treba nasadiť ľudí, ktorí ho nebudú kriviť.“
Denník Plus jeden deň uverejnil interview o aktuálnej politickej situácii, minulosti a o politických ambíciách Petra Pellegriniho, predsedu strany Hlas - sociálna demokracia. Aktuálne preferencie túto stranu posúvajú na miesto lídra opozície, hoci... Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Ján Papuga