Posledná plavba jadrovej ponorky K-3 viedla popod zdvihnuté mosty Petrohradu (video)
27 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Petrohrad a jeho zdvihnuté mosty nad riekou Neva. To je asi najkrajší pohľad na "Benátky severu". Mosty sa zdvíhajú vždy v noci na dve hodiny. Tentoraz robili ich krídla čestnú stráž ruskej jadrovej legende - ponorke K3. 


Plávajúci dok „Svijaga“ s jadrovou ponorkou K-3 „Leninský Komsomol“ preplával po zdvihnutí mostov nad Nevou a dorazil do lodenice Severnaja Verf. O udalosti informoval web structure.mil.ru.
Posledná plavba krvavej legendy

Tak sa úspešne dokončila preplavba plávajúceho doku Svijaga s jadrovou ponorkou K-3 do Petrohradu. Všetky technické zariadenia plávajúceho doku Svijaga fungovali normálne. Posádka doku splnila svoje úlohy.

Na rozkaz vrchného veliteľa námorníctva admirála Nikolaya Evmenova plávajúci dok po zakotvení v kotvisku lodeníc Severnaja Verf preskúmal zástupca vrchného veliteľa námorníctva generálporučík Viktor Astapov a zástupca vrchného veliteľa námorníctva pre vojensko-politickú prácu kapitán 1. hodnosti Vladislav Pavlov.


Na večný odpočinok

V súčasnosti špecialisti lodenice Severnaja Verf začali pripravovať plávajúci dok Svijaga na vyloženie ponorky K-3. Práce budú trvať niekoľko dní. Potom bude ponorka pripravená na následný odťah do Kronstadtu, kde je na nej naplánované množstvo práce na premene na múzeum.
Smutná história

Bola to prvá jadrová ponorka Sovietsky zväz, K-3 „Leninsky Komsomol“ z roku 1958. V roku 1967 došlo práve na jej palube  k prvej vážnej havárii na jadrovej ponorke ZSSR. Nehoda na palube ponorky K-3 Leninský Komsomol zabila 39 námorníkov. K-3 bola prvá zo stíhacích ponoriek projektu 627. Jej stavba sa začala v roku 1954, do služby vstúpila 1. júla 1958, a vydržala v nej tridsať rokov.

V roku 1991 bola ponorka stiahnutá z činnej služby v Severnej flotile. V roku 2010 sa vrchný veliteľ námorníctva rozhodol K-3 nezlikvidovať, ale zachovať ho pre históriu.

Ťažký jadrový hlbinný krížnik, ponorka Jaseň - M, v najbližších hodinách vypláva (video)
Kazaň predstavuje štvrtú generáciu ruských jadrových ponoriek. Je súčasťou projektu Jaseň - M a práve nastupuje do služby. Západní experti ju už stihli označiť za najnebezpečnejšiu v celom ruskom námorníctve a za jednu z najozbrojenejších ponoriek... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Ivan Brožík