Belgické úrady rekonštruujú udalosti, ktoré viedli k smrti Jozefa Chovanca
27 | 09 | 2021 I TASR

Belgické úrady začali od pondelka s rekonštrukciou v prípade úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca. Zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v belgickom Charleroi. Ako informovala televízna stanica RTBF, rekonštrukcia bude prebiehať v reálnom čase, minútu po minúte.


Počas dvoch dní tak bude prevádzka letiska obmedzená. Rekonštrukcia sa bude robiť aj v cele, v ktorej Chovanec strávil päť hodín. "Bude tam veľa ľudí. Všetci aktéri z tej noci - polícia, bezpečnostná služba, lekár... Potom obhliadajúci sudca, ktorý nariadil rekonštrukciu udalostí, v sprievode odborníkov. Ministerstvo spravodlivosti zastupuje kráľovský prokurátor. A potom ďalší kľúčoví hráči, ako sú vdova po Jozefovi Chovancovi, jeho právnici a technickí poradcovia," uviedol pre RTBF generálny prokurátor z mesta Mons Ignacio de la Serna.

Kolíková s dovolaním voči Haščákovmu prepusteniu neuspela. Prehrala pomerom hlasov 5:0!
Zadržanie a neskôr väzba finančníka a jedného z najbohatších Slovákov Jaroslava Haščáka vyvolala u nás poriadny šok. Haščákovi právnici ale aj napriek dovolaniu ministerky Kolíkovej slávili úspech. Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok verí, že účasť Slovenska na vyšetrovaní a rekonštrukcia posunú prípad ďalej a začne sa súdne pojednávanie. „Apelujeme opätovne na zložky belgického kráľovstva, rešpektujúc, samozrejme, ich nezávislosť, ale apelujeme na to, aby sme sa zásadne posunuli pri vyšetrovaní tohto tragického prípadu nášho spoluobčana,“ vyhlásil. Korčok informoval, že na rekonštrukcii prípadu sa zúčastňujú aj traja svedkovia zo Slovenska, ktorí sa mali nachádzať na palube lietadla.

Rekonštrukcia udalostí na letisku v Charleroi bola naplánovaná na skoršie obdobie, jej realizáciu však prvýkrát znemožnila pandémia ochorenia COVID-19.

Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku. Podľa belgických médií sa na palube lietadla správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

Posun v hodnotení prípadu priniesol videozáznam zverejnený vlani v auguste. Na záberoch vidieť, ako policajti na Chovancovi vyše štvrťhodiny kľačali a jedna z policajtiek hajlovala, zatiaľ čo jej kolegovia sa tomu smiali.

Právnik Géci: Nemôže nikto povedať, že choď sa dať očkovať, lebo ja ťa vyhodím z roboty (VIDEO)
Slováci sa stále búria proti očkovaniu, testovaniu aj noseniu rúšok. Stále preto, lebo vláda si v otázke koronavírusu ide svoje. Neexistuje pre ňu totiž nič iné iba očkovanie, nemocnica alebo smrť. Na liečenie si nikto ani len... Čítať ďalej
27 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik