„Vojnový zločinec! Hanbi sa!" Takto privítali Clintonovú v Severnom Írsku
26 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Bývalá ministerka zahraničia USA a neúspešná prezidentská kandidátka Hillary Clintonová sa stala prvou kancelárkou Kráľovnej univerzity v Belfaste. Ale jej triumfálny vstup využili demonštranti a označili ju za „vojnového zločinca“, informuje portál RT.


Nová kancelárka univerzity sa Írom nepáči



Clintonovú v piatok slávnostne uviedli ako vôbec prvú ženskú kancelárku na Queen's Public University, ktorej založenie sa datuje do štyridsiatych rokov 19. storočia. V skutočnosti bola menovaná na päťročné funkčné obdobie v roku 2020, ale jej pôsobenie bolo oneskorené kvôli pandémii Covid-19.

Výkriky „Hanba kráľovnej! Hanbi sa!" a „Vojnový zločinec! Von! Von! Von!" bolo počuť od demonštrantov pred bránami univerzity, keď Clintonová vchádzala do budovy a za ňou nasledovalo malé dievča, ktoré nieslo plášť.

Sme potešení, že ministerka Clintonová pricestovala do Belfastu a formálne sme ju mohli vymenovať za 11. kancelára univerzity," povedal Ian Greer, prezident a vicekancelár, ktorý v skutočnosti univerzitu každý deň riadi. Clintonovú nazval „medzinárodne uznávaným štátnym zamestnancom, ktorý preukázal dlhodobý záväzok voči Severnému Írsku“.

Babiš s Orbánom na summite v Budapešti odmietli imigráciu na úkor podpory rodín
25 | 09 | 2021 | Tibor Sipos

Za prínos mieru v Severnom Írsku

Univerzita Clintonovej v roku 2018 udelila čestný doktorát ako uznanie za „výnimočnú verejnú službu v USA a na celom svete a za prínos k mieru a zmiereniu“ v Severnom Írsku. Bola prvou dámou počas predsedníctva Billa Clintona, keď Veľkopiatková dohoda ukončila väčšinu politického násilia a ťažkostí medzi katolíkmi a protestantmi v regióne.

Clintonová pri inaugurácii uviedla, že Severné Írsko „sa stalo symbolom sily demokracie prekračovať hranice a prinášať mier a tento maják nádeje teraz potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým“. Dodala, že dúfa, že „inšpiruje a povzbudí študentov Queen's, aby čo najlepšie prispeli do spoločnosti“.

Novinárska otázka pre ministra zahraničia Ruska: "Vstúpi Rusko do NATO"?
Budú sa ruské tanky a rakety či Suchoje prekrývať kamuflážou NATO? Zaznie ruština aj u nás v prostredí konvojov armád NATO, ktorých máme týždeň čo týždeň aj do štyridsať? No, ako na takéto úvahy oficiálne reaguje Moskva, sa čitateľ dočíta... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Vinia ju z vojny v Líbyi

Pre demonštrantov vonku bola Clintonová „vojnovým zločincom“ zodpovedným za zničenie Líbye v roku 2011, keď viedla ministerstvo zahraničných vecí počas prvej Obamovej administratívy.

Po intervencii „zmeny režimu“ pod vedením USA sa kedysi prosperujúci severoafrický národ zrútil do desaťročia trvajúceho konfliktu medzi regionálnymi vládcami. Vyčítajú jej aj to, že s migrantmi zo subsaharskej Afriky sa obchoduje na trhoch s otrokmi pod holým nebom.

Smiali sa zo sociku a teraz budú mať toaleťák v USA na prídel
.Súdruhovia to fakt domrvili. Je síce pekné vysmievať sa z nedostatku, z dlhých radov na banány, prípadne z čakania na auto dlhé mesiace. Pre nedostatok čipov sa teraz tiež čaká na auto dlhé mesiace, v Británii sú kolóny áut bez benzínu a v USA... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Ivan Brožík