Ivan Šimko: "Merkelová odchádza hrdo, alebo ako veľkí iritujú malých"
26 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Bývalý podpredseda vlády a minister vnútra Ivan Šimko nám niečo odkazuje. Všíma si hrdý odchod nemeckej kancelárky Angely Merkelovej z politiky. A všíma si tiež pokrik tých, ktorí jej hodnotovo nesiahajú ani po päty. Lebo "veľkí iritujú malých". A to už sme zas aj u nás na Slovensku.


"V predvečer nemeckých parlamentných volieb zverejnil denník Augsburger Allgemeine, podľa mňa dosť zlomyseľný prieskum." Začína svoj status na sociálnej sieti Ivan Šimko.

Reprofoto FB (@Ivan Šimko)

Bude i nebude chýbať, ako komu

"Viac ako polovici Nemcov (konkrétne 52 percent) odchádzajúca kancelárka Angela Merkelová nebude chýbať."

"Tešia sa z toho jej politickí. a u nás hlavne jej ideologickí protivníci." Pripomína Ivan Šimko.
V politike však chýbať bude

"Na druhej strane však skoro 38 percent respondentov uviedlo, že ju v politike postrádať bude."
Dáma politiky i dejín

"Ja som túto dámu európskej politiky osobne prvý krát stretol v apríli 2004. Bola už predsedníčkou CDU, a vtedy mnohí jej rivali hovorili, že je to len prechodná voľba. Naznačovali, že je slabučká a nevýrazná. O rok sa stala kancelárkou a odvtedy 16 rokov nepretržite viedla Nemecko a výrazne sa podieľala i na vedení Európy." Spomína Ivan Šimko.
Neodchádza porazená

"Cez neľahké časy troch globálnych kríz. A ani teraz neodchádza porazená. Sama sa rozhodla, že končí a kormidlo v strane, a po zajtrajšku i v štáte, už odovzdáva ďalej."
Ktorýže politik zo Slovenska?

"Ktorýže politik dnešného sveta by si i po takom čase pokojného vedenia v turbulentnej dobe zachoval úctu a priazeň viac ako tretiny obyvateľstva v súčasných rozhádaných a žiarlivých demokratických pomeroch tak, ako Angela? Irituje malých, lebo ona takou nie je. Teším sa z tohto príkladu politickej dôstojnosti a veľkosti ducha. A som vďačný za to, čo pre tento svet urobila." Píše na sociálnej sieti Ivan Šimko.

(Medzititulky red. HD.)

Ivan Šimko: "Potrebujeme sa naučiť rozlišovať dobrú politiku od jej karikatúry"
Ivan Šimko je niekdajší minister vnútra a podpredseda vlády. Dá sa povedať, že od roku 1990 žije politikou raz aktívne, inokedy pasívne. Je jej znalcom. Veľmi kultivovane varuje: "Potrebujeme sa naučiť rozlišovať dobrú politiku od jej karikatúry a... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Ivan Brožík