Chybička či škandál? Nemecká televízia odvysielala výsledky volieb už dva dni pred nimi!
26 | 09 | 2021 I Petra Demková

Nemecká televízia ARD urobila chybu, ktorá v dnešných časoch vôbec nepomohla celkovej situácii. Mnohí občania už stratili dôveru v štát a v to, že voľby sú transparentné. A teraz prišla úplná pohroma. 



Televízia ARD ponúkla zaujímavý pohľad

Keď dva dni pre samotnými voľbami televízia omylom odvysiela výsledky volieb, to samozrejme znepokojí. Televízny kanál Das Erste („Prvá“) nemeckej televízie ARD poskytol svojim divákom v piatok prekvapujúce zábery. Počas súťažnej relácie zrazu začali na spodku obrazu bežať titulky s výsledkom volieb, ktoré sa ešte neuskutočnili.
Aké výsledky ukázali?

Portál rt.com informuje, že zatiaľ čo sa Nemci ešte len chystajú na zvolenie nových predstaviteľov do parlamentu, kanál ARD v spodnej časti obrazovky spustil titulky ktoré prezrádzali, že stredoľavá sociálnodemokratická strana (SPD) tesne porazila konzervatívnu alianciu Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a jej bavorskú sesterskú stranu, Kresťansko -sociálnu úniu (CSU).

V Nemecku sa začali voľby do Spolkového snemu
V Nemecku sa v nedeľu o 8.00 h otvorili volebné miestnosti. Občania Nemeckej spolkovej republiky majú možnosť voliť poslancov v poradí 20. Spolkového snemu (Bundestag). Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Dvaja hlavní rivali o kreslá v nemeckom parlamente, Bundestag podľa „predpovede“ získali 22,7% hlasov, respektíve 22,1%. Na treťom mieste sa umiestnila liberálna Slobodná demokratická strana (FDP) s 13,2%. Ak sa dá veriť veštcom z ARD, vysmieva sa portál rt.com, FPD bola na ceste nahradiť Alternatívu pre Nemecko (AfD) ako tretiu najväčšiu stranu v Bundestagu. AfD v projekcii zaostala za výsledkom za rok 2017 a získala 10,5%.
Reakcie sú pobúrené aj sarkastické

Následne zmizol titulok z obrazovky bez toho, aby sa zobrazili čísla strany zelených. Kanál si očividne totiž uvedomil svoj omyl.

Škandálu sa samozrejme okamžite chytili rôzni politici a iní protagonisti. Hovorkyňa digitálnej politiky parlamentnej skupiny AfD Joana Cotarová zdieľala video na Twitteri a odporučila kanálu, aby v nedeľu „zmenil čísla“, aby jeho zdanlivá predbežná znalosť výsledku „nebola taká nápadná“.

ARD sa ospravedlnila a tvrdí, že titulok s výsledkami bol len súčasťou „testu“, ktorý „sa omylom dostal von“. 

Ani toto však skeptikov nepresvedčilo a ako informuje portál rt.com, tí tvrdia, že v tom prípade by predsa kanál pracoval s nulovými hodnotami a nie s reálne vyzerajúcimi číslami.

Niektorí zašli ešte ďalej a tvrdia, že rozhodnutie ukázať výsledky nebolo vôbec chybou ARD, ani nešťastným únikom, ale zámerným psychologickým ťahom na „zmätenie a demotiváciu“ voličov, ktorí by mohli uveriť, že nemajú v moci výsledok volieb.

Nemecko dokončuje putinovský projekt hospodárskeho priestoru od Lisabonu po Vladivostok
26 | 09 | 2021 | Peter Sulek