V Bielom dome sa zišli lídri USA, Japonska, Indie a Austrálie; Čína to kritizuje
25 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa v piatok stretli v Bielom dome vo Washingtone, aby prediskutovali okrem iného možnosti pokroku v očkovaní proti ochoreniu COVID-19 a tiež spoluprácu v oblasti infraštruktúry a technológií, informuje agentúra Reuters.


Prvé osobné stretnutie lídrov zoskupenia s oficiálnym názvom Štvorstranný bezpečnostný dialóg (anglická skratka QUAD) podľa agentúry Reuters pozorne sleduje Čína, podľa ktorej je "táto uzavretá klika zameraná proti iným krajinám odsúdená na neúspech".

Biden ešte predtým privítal v Oválnej pracovni indického premiéra Nárendru Módího. Išlo o ich prvé osobné stretnutie od nástupu Bidena do funkcie prezidenta v januári tohto roku. Módí po rokovaniach povedal novinárom, že s Bidenom položili základy "transformatívneho" vzťahu medzi oboma krajinami.

Biden, Módí, japonský premiér Jošihide Suga a predseda austrálskej vlády Scott Morrison sa stretli vo Washingtone popoludní miestneho času. Biden má následne na programe osobitné rokovanie so Sugom.

Od summitu sa očakáva prijatie viacerých dohôd týkajúcich sa Číny. Pôjde napríklad o posilnenie dodávateľského reťazca pre polovodiče, boj proti nelegálnemu rybolovu, námornú bezpečnosť, partnerstvo v oblasti 5G sietí a monitorovanie klimatických zmien.

USA a Británia minulý týždeň uzavreli dohodu s Austráliou, ktorá Canberre umožní prístup k tajným technológiám na výrobu vlastných ponoriek na jadrový pohon. V dôsledku toho Austrália zrušila zmluvu na nákup naftových ponoriek od Francúzska, čo odštartovalo diplomatickú roztržku. Takzvanú dohodu AUKUS kritizoval aj Peking.

Rusko chce spolupracovať s novou nemeckou vládou na tvorbe veľkej Európy od Lisabonu po Vladivostok
24 | 09 | 2021 | Peter Sulek