Podľa šéfa iránskej diplomacie sa rokovania o jadrovej dohode čoskoro obnovia
25 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v piatok na tlačovej konferencii v rámci Valného zhromaždenia OSN uviedol, že pozastavené rokovania o iránskej jadrovej dohode budú “veľmi skoro” obnovené. Informovala o tom agentúra AFP.


Minister prezradil, že Irán v súčasnosti skúma dokumenty z viedenských rokovaní a čoskoro obnoví rozhovory o oživení dohody so Spojeným kráľovstvom, Francúzskom, Ruskom, Čínou a Nemeckom.

Zároveň však obvinil Spojené štáty z toho, že v otázke oživenia rozhovorov vysielajú “protichodné diplomatické odkazy”. “Za posledných niekoľko mesiacov sme nezaznamenali ani náznak pozitívneho kroku zo strany administratívy Spojených štátov,” povedal Abdollahján.

Nedeľňajšie voľby vymenia Merkelovú. Skončili sa posledné mítingy, Nemci idú voliť
Nemeckí politickí lídri sa v piatok pokúšali osloviť voličov na posledných mítingoch pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami, ktoré rozhodnú o novom zložení Bundestagu, ale aj o novom spolkovom kancelárovi. Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


V súvislosti s plánovaným oživením rozhovorov poznamenal, že Teherán “vidí konštruktívny typ rokovaní, ktoré povedú ku konkrétnym a overiteľným výsledkom v zahraničnej politike novej iránskej vlády”.

Podľa vysokopostaveného iránskeho predstaviteľa, ktorý nechcel byť menovaný, by sa rokovania mohli oživiť v rozmedzí niekoľkých dní až týždňov. "Hneď, ako ukončíme proces skúmania, sa bez zbytočného odkladu vrátime k rokovaciemu stolu," povedal.

Teherán v roku 2015 podpísal jadrovú dohodu so svetovými mocnosťami a zaviazal sa, že obmedzí svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Bývalý americký prezident Donald Trump však v roku 2018 od predmetnej dohody odstúpil a voči Iránu znova zaviedol tvrdé ekonomické sankcie. Trumpov nástupca v úrade Joe Biden vyjadril ochotu vrátiť sa k dodržiavaniu dohody, očakáva však, že Irán začne najskôr opäť plniť z nej vyplývajúce záväzky. O obnovenie dialógu o dohode sa usilujú aj viaceré európske krajiny.

Rusko chce spolupracovať s novou nemeckou vládou na tvorbe veľkej Európy od Lisabonu po Vladivostok
24 | 09 | 2021 | Peter Sulek