Nie som prvá dáma! Hovorí Rizman o živote s prezidentkou
25 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

"Došla za nami skupina miestnych aktivistov z Pezinka kvôli skládke, aby sme im pomohli. Mali šikovnú právničku a volala sa Zuzana Čaputová. Bolo to pred 13 rokmi," zaspomínal si partner prezidentky Juraj Rizman v rozhovore pre Denník N. 



Vzťah netaja

Prezidentka Zuzana Čaputová a jej partner Juraj Rizman svoj vzťah, ktorý trvá takmer dva roky, pred verejnosťou netaja. Rizman stál po prezidentkinom boku aj počas návštevy pápeža Františka na Slovensku, s jej dcérami a mamou sa zúčastnil aj na osobnom stretnutí so Svätým Otcom.

V rozhovore Rizman uviedol, že pápežský protokol sa vôbec nezaoberal témou, či sú s prezidentkou manželia alebo len partneri.  Tiež odpovedal na otázku, ktorou sa zaoberajú viacerí, a to ako sa ma titulovať muž, s ktorým prezidentka tvorí par. "Partner. Nie som prvá dáma. Na všetkých doterajších akciách som bol prezentovaný ako partner pani prezidentky," uviedol Rizman.
Prezidentská kancelária mu neplatí

V rozhovore zároveň vyvrátil špekulácie, že ako partner prezidentky má v rámci prezidentskej kancelárie osobného tajomníka či poberá akúsu rentu od štátu. "Z kancelárie prezidenta, odkedy som odišiel ako poradca, nemám ani žiadny plat, či rentu. Ľudia majú predstavu, že za to dostávam peniaze. Ale takto to nefunguje," uviedol bývalý greenpeaceák.

Danko sa pustil do Šefčoviča: Zarába 30 800 eur mesačne! S takým platom na Slovákov kašle
25 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Rizman tiež otvorene priznal, že po tom, ako sa stal oficiálnym partnerom prezidentky, najťažšia pre neho bola úplná strata súkromia. "V podstate nie je chvíľa, keď sme vonku s pani prezidentkou, aby sme boli sami. To neexistuje," opisuje aktivista.
Súkromné fotky riešia spoločne

Zuzana Čaputová sa od bývalých prezidentov líši aj tým, že zverejňuje na sociálnych sieťach fotografie zo súkromia. "Rozprávame sa o týchto veciach ako každý iný muž a žena. Tak, ako je to medzi partnermi bežné. Vieme sa dohodnúť na fotografiách, ktoré zverejníme a ktoré nie. A samozrejme, nechceme dávať von také, kde sa sami sebe nepáčime," vysvetľuje Rizman.

Podľa neho je však iné, keď sa pani prezidentka rozhodne, že niečo použijú na jej oficiálnom účte. "Z času na čas sa dá voľnočasový post. Vtedy to ide cez tlačové oddelenie. To, čo ide na môj profil, je výhradne na mojom, respektíve našom rozhodnutí," uzatvára partner prezidentky Čaputovej.

Kontroly na benzínkach. Padali aj pokuty, pozrite sa za čo
Inšpektori Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) kontrolovali pohonné hmoty. "Išlo o dve vzorky benzínu a tri vzorky LPG," píšu Topky. Vlani, za nedodržanie predpísaných parametrov, udelila inšpekcia pokuty v celkovej výške 12.800... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová