Mieri k nám oblak zo sopky na Kanárskych ostrovoch! Hrozia Slovensku kyslé dažde?
25 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Po výbuchu sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palmana sa do ovzdušia dostali obrovské množstvá nebezpečných plynov. Oblak oxidu siričitého sa dostane aj nad naše územie. Do viacerých krajín Európy môže priniesť kyslé dažde, informuje portál imeteo.sk.



Spala 50 rokov

K erupcii sopky na Kanárskych ostrovoch došlo po 50-tich rokoch neaktívnosti ešte počas nedele, 19. septembra 2021. Erupcia bola výrazná a sprevádzaná lávovými prúdmi, ktoré spôsobili veľké škody.

Na ostrove La Palma museli vyhlásiť aj núdzový stav. V piatok museli úrady kvôli pokračujúcej sopečnej činnosti evakuovať ďalšie mestá a zrušené boli aj niektoré lety.

Okrem lávy zo sopky však unikajú aj nebezpečné plyny. Okrem neškodnej vodnej pary sú to napríklad oxid uhličitý, oxid siričitý či sirovodík, dusík, argón, hélium, neón metán, oxid uhoľnatý a vodík. Nás však najviac zaujíma, že oblak SO2 (oxid siričitý) sa bude v priebehu víkendu presúvať cez Pyrenejský polostrov ďalej nad Francúzsko a strednú Európu.

Jazdy historických vlakov pripomínajú 150. výročie Košicko-bohumínskej železnice
Víkendové jazdy historických vlakov na trati Košicko-bohumínskej železnice pripomínajú 150. výročie jej otvorenia. Podľa historika dopravy Považského múzea v Žiline Petra Šimka vyrazil v sobotu vlak z Vrútok do Spišskej Novej Vsi a v nedeľu (26.... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Európe hrozia kyslé dažde

Už v piatok varovali francúzski meteorológovia, že v oblasti Pyrenejského polostra a vo Francúzsku sa môžu objaviť kyslé dažde. Kyslý dážď vzniká, keď v atmosfére reagujú molekuly oxidu dusičitého (NO2), oxidu siričitého (SO2) a oxidu sírového (SO2) s molekulami vody.

Chemickými reakciami z nich vznikajú kyseliny, ktoré spolu so zrážkami padajú k povrchu. Kyslé dažde nie sú pre človeka priamo nebezpečné. Kontakt s pokožkou nespôsobuje žiadnu nebezpečnú reakciu.

Problémom je ale sekundárny efekt. Dážď so sebou nesie častice síranu a dusičnanu, ktoré sú následne rozfúkané vetrom. Tieto častice sú nebezpečné a po vdychu môžu spôsobovať respiračné problémy, upozorňuje portál.

Matematik Kollár nesúhlasí s analýzou Dáta bez pátosu, slovná prestrelka na sociálnej sieti
Analytici z Dáta bez pátosu prinášajú pri Delta variante na sociálnej sieti dobré správy, ale analytik Richard Kollár im v komentároch oponuje. S prognózami kolegov nesúhlasí a odkazuje, že to vzdáva. Analytici z Dáta bez pátosu vidia svetlo na... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Oblak môžme čakať aj nad Slovenskom

Oblak obsahujúci sopečné plyny, sa dostane aj nad územie Slovenska. Doraziť by mal z nedele na pondelok. Koncentrácia plynov by ale nemala byť taká vysoká. Nebezpečné plyny sa postupne rozplývajú a nad strednú Európu dorazia len v nízkych koncentráciách.

Aj na Slovensku sa môže z nedele na pondelok vyskytnúť slabý dážď. Tento dážď môže byť kyslejší ako zvyčajne, no len veľmi slabo. Nebezpečný pre človeka ani pre prírodu ale nebude.

Polícia zadržala muža podozrivého zo šírenia poplašnej správy v Košiciach
Polícia umiestnila do cely policajného zaistenia 49-ročného Košičana, ktorý je podozrivý zo šírenia poplašnej správy. Súvisí to s piatkovým (24. 9.) anonymným nahlásením bomby v obchodnom centre (OC) i na železničnej stanici v Košiciach.... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR