Merkelová nebude po konci svojej vlády chýbať viac ako polovici Nemcov, ukazuje prieskum
25 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR
Odchádzajúca nemecká kancelárka Angela Merkelová nebude po uplynutí svojho aktuálneho funkčného obdobia chýbať viac ako polovici Nemcov. Ukázal to prieskum verejnej mienky inšitútu Civey pre denník Augsburger Allgemeine.

Na otázku "Bude vám Angela Merkelová po skončení jej funkčného obdobia chýbať?" odpovedalo 52 percent opýtaných "Nie, v žiadnom prípade" alebo "Skôr nie". Naopak, 38 percent respondentov uviedlo, že kresťanskú demokratku Merkelovú budú v politike postrádať. Nerozhodných bolo v tejto otázke desať percent ľudí.

Ako píše denník Die Welt s odvolaním sa na prieskum, počet ľudí, ktorí tvrdia, že im bude Merkelová chýbať, je najväčší medzi prívržencami konzervatívnej Únie CDU/CSU - ide o 63 percent z nich. Najmenej (len dve percentá) budú zase jej odchod z politiky ľutovať voliči krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

V nedeľu 26. septembra sa budú v Nemecku konať voľby do v poradí 20. Spolkového snemu. Viac ako 60 miliónov voličov rozhodne nielen o novom zložení Bundestagu, ale aj o novom spolkovom kancelárovi, pretože Angela Merkelová sa po 16 rokoch vlády už viac na tento post nekandiduje a ohlásila tiež, že sa sťahuje z aktívnej politiky.

Nedeľňajšie voľby vymenia Merkelovú. Skončili sa posledné mítingy, Nemci idú voliť
Nemeckí politickí lídri sa v piatok pokúšali osloviť voličov na posledných mítingoch pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami, ktoré rozhodnú o novom zložení Bundestagu, ale aj o novom spolkovom kancelárovi. Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR