Srbské jednotky na hraniciach s Kosovom sú v pohotovosti; situácia je napätá
24 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Napätá situácia na kosovsko-srbskej hranici sa vo štvrtok ešte viac vyostrila po incidente, keď kosovská polícia údajne brutálne zbila troch srbských demonštrantov. Kosovské úrady toto tvrdenie rozhodne odmietli, informovala agentúra AP.


AP s odvolaním sa na srbské ministerstvo obrany uviedla, že Srbsko vo štvrtok zvýšilo pohotovosť svojich vojakov na hranici s Kosovom.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v súvislosti s incidentom na hraniciach vyjadril znepokojenie a obrátil sa na EÚ a NATO s otázkou, "prečo to dovolia". Zdôraznil, že "násilie je neprijateľné". Podľa agentúry TASS Vučič súčasne znova vyzval na vznik spoločenstva srbských samospráv v Kosove, ako ho zakotvuje bruselská dohoda medzi Belehradom a Prištinou z roku 2013.

Americkí demokrati požadujú sankcionovať 35 ruských občanov za údajné porušovanie ľudských práv
Navrhovaná zmena a doplnenie zákona o financovaní Pentagónu vyžaduje, aby Biely dom sankcionoval 35 ruských občanov za údajné porušovanie ľudských práv - vrátane premiéra, primátora Moskvy a hovorcu Kremľa, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Lukáš Leca


Srbský minister obrany Nebojša Stefanovič vo štvrtok počas inšpekčnej cesty na hranici s Kosovom uviedol, že Srbsko je pripravené chrániť svojich občanov. "Naša armáda neprovokuje, ale je pripravená chrániť svojich ľudí," povedal Stefanovič.

Podľa agentúry AP je nepravdepodobné, že by Srbsko vojensky zasiahlo v Kosove, kam boli po vojne v rokoch 1998-99 vyslané tisíce príslušníkov medzinárodných mierových síl vrátane amerických vojakov, ktoré zastavili srbské represie  proti etnickým Albáncom.

Situácia na srbsko-kosovskej hranici je napätá už štvrtý deň: kosovskí Srbi tam od pondelka protestujú voči zákazu vstupu áut so srbskými poznávacími značkami do Kosova, pričom cesty vedúce k hraničným priechodom Jarinje a Brnjak zatarasili kamiónmi.

Hrozivé zábery ako z Divokého západu: Hraničná stráž USA drasticky na koňoch zaháňa utečencov  (FOTOGRAFIE, VIDEO)
24 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Priština informovala, že takýto zákaz zaviedla recipročne po tom, ako Srbsko odmietlo na svoje územie vpúšťať autá s kosovskými poznávacími značkami. To totiž podľa Srbska naznačovalo, že Kosovo je nezávislým štátom.

S tým Belehrad nesúhlasí a tak žiada, aby vodiči pri príchode do Srbska kosovské značky zo svojich áut odstránili a nahradili ich inými - dočasnými, uviedla agentúra AFP.

Kosovská vláda vyslala ešte v nedeľu do tejto oblasti - obývanej najmä etnickými Srbmi - obrnené vozidlá a špeciálnu policajnú jednotku, aby dohliadali na uplatňovanie nového zákazu.

Autá so srbskými poznávacími značkami až doteraz mohli do Kosova prichádzať bez akýchkoľvek obmedzení.

Európska únia aj USA vyzvali Kosovo a Srbsko, aby v tomto svojom najnovšom konflikte zachovali zdržanlivosť.

Dohoda o ponorkách medzi USA, Veľkou Britániou a Austráliou je nebezpečný vtip (Scott Ritter)
22 | 09 | 2021 | Diana Zaťková