Porucha elektronických brán spôsobila chaos na letiskách a staniciach
24 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Cestujúci prichádzajúci na územie Spojeného kráľovstva museli v piatok popoludní na viacerých letiskách a železničných staniciach vystáť dlhé rady v dôsledku zlyhania elektronických brán označovaných ako "e-gates". Informovali o tom agentúry Reuters a AP.


Problémy hlásili z londýnskeho letiska Heathrow i letísk v Manchestri a Edinburgu, kde museli ľudia v dôsledku zlyhania systému elektronickej kontroly dokladov dlho čakať v preplnených príletových halách. Niektorí cestujúci museli ostať na palube lietadiel, pokiaľ sa neuvoľnil priestor vo vnútri terminálu, píše Reuters.

Britské ministerstvo vnútra uviedlo, že technický problém ovplyvnil prevádzku elektronických brán na mnohých miestach. "Problém bol rýchlo identifikovaný a odstránený," uviedol vo vyhlásení britský rezort vnútra. Podľa slov cestujúcich v termináli na letisku Heathrow vládol v chaos.

Elektronické brány prevádzkuje pohraničná stráž (Border Force) patriaca pod ministerstvo vnútra. Táto technológia umožňuje osobám s cestovnými dokladmi obsahujúcimi biometrické údaje plynule prejsť hraničnými kontrolami bez toho, aby ich museli fyzicky skontrolovať colníci.

Podľa televízie Sky News prevádzkuje Border Force viac ako 270 elektronických brán na 15  letiskách a železničných staniciach po celej krajine.

Panika v Británii: Spoločnosť BP zatvára desiatky čerpacích staníc, kamióny s palivom budú asi šoférovať vojaci
Benzínové pumpy v Británii zasiahli panické nákupy. V juhovýchodnom Anglicku dokonca tvoria rady. Britský minister dopravy totiž nepovolil uvoľnenie imigračných pravidiel pre vodičov nákladných automobilov, informuje The Times. Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Diana Zaťková