Niektorí nacisti a organizátori holokaustu prežili spokojne až dodnes. V Kanade zomrel jeden z nich
24 | 09 | 2021 I Ján Papuga

V Kanade zomrel bývalý nacistický tlmočník ukrajinského pôvodu, informuje portál Správy RTVS na základe informácií agentúry AFP. Ide o Helmutha Oberlandera, ktorému hrozilo vyhostenie, keďže sa mal počas druhej svetovej vojny zúčastniť vyvražďovania Židov v Ukrajine.


Oberlander sa bránil vyhosteniu a straty kanadského občianstva, na súdoch sa po tri razy úspešne odvolal. Tvrdil, že ho do nacistickej jednotky začlenili bez jeho súhlasu. Napokon mu najvyšší súd v Kanade nezvratne odobral kanadské občianstvo (2019) so zdôvodnením, že svojím konaním dobrovoľne prispel k zločinom, z ktorých je podozrivý, a teda klamal súdu.

Ani vysoký vek nezastavil spravodlivosť a boj proti vojnovým zločincom. A nezastavia sa pred nikým, kto koná proti demokracii, humanizmu a právu. Či už ide o obyčajného človeka, alebo politika. Oberlander zomrel vo veku 97 rokov.

Na Ukrajine oligarchická moc končí, vyhlásil Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok privítal schválenie návrhu zákona o oligarchoch na Ukrajine a vyhlásil, že v krajine tak už nebude "oligarchická mocenská vetva". Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR