Nedeľňajšie voľby vymenia Merkelovú. Skončili sa posledné mítingy, Nemci idú voliť
24 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Nemeckí politickí lídri sa v piatok pokúšali osloviť voličov na posledných mítingoch pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami, ktoré rozhodnú o novom zložení Bundestagu, ale aj o novom spolkovom kancelárovi.


Dosluhujúca kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa už o funkciu opätovne neuchádza, vystúpila na záverečnom predvolebnom zhromaždení strán konzervatívnej únie CDU/CSU v bavorskom Mníchove. Vyzvala pritom nemeckých voličov, aby vo voľbách podporili konzervatívneho kandidáta na kancelára Armina Lascheta.

"Aby sme zaistili Nemecku stabilitu, musí sa kancelárom stať Armin Laschet a CDU/CSU sa musí stať najsilnejším blokom," citovala Merkelovú agentúra AFP, podľa ktorej bol jej apel určený najmä starším voličom.

Rusko chce spolupracovať s novou nemeckou vládou na tvorbe veľkej Európy od Lisabonu po Vladivostok
24 | 09 | 2021 | Peter Sulek


V deň, keď sa po celom Nemecku konali demonštrácie na ochranu klímy, na ktorých sa celkovo zúčastnili státisíce ľudí, odchádzajúca kancelárka pripustila, že boj proti globálnemu otepľovaniu bude jednou z najväčších výziev nasledujúcich rokov. Podľa nej sa však ochrana klímy dá najlepšie zabezpečiť nie "zákazmi a príkazmi", ale prostredníctvom technologického pokroku.

Podľa organizátorov sa na piatkových klimatických protestoch vo viac než 470 nemeckých mestách zišlo dovedna 620.000 ľudí. Na demonštrácii v Kolíne nad Rýnom sa zúčastnila aj kandidátka na kancelárku za stranu Zelených Annalena Baerbocková, ktorá vyjadrila nádej, že piatková vlna protestov posilní postavenie jej strany pred nedeľňajšími voľbami.

"Budúca vláda musí byť vládou klimatickou, ktorú bude možné vytvoriť len so silnou stranou Zelených," vyhlásila Baerbocková. K volebným urnám môže v nedeľu pristúpiť približne 60,4 milióna voličov, z ktorých väčšina podľa prieskumov považuje za jednu z najdôležitejších otázok práve zmenu klímy.

V Kolíne nad Rýnom - avšak na mítingu Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) - vystúpil aj hlavný favorit súboja o kancelársky post Olaf Scholz, podľa ktorého Nemecko po 16 rokoch úradovania Angely Merkelovej potrebuje "zmenu vlády".

V Nemecku sa konala posledná televízna debata pred nedeľňajšími voľbami
V Nemecku sa vo štvrtok večer na staniciach ARD a ZDF konala posledná televízna debata kandidátov na kancelára pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami. Na rozdiel od troch predošlých sa na nej zúčastnili i lídri strán zastúpených v Spolkovom... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Potrebujeme dať Nemecku nový začiatok, potrebujeme zmenu vlády a želáme si vládu, ktorú povedie SPD," vyhlásil Scholz, ktorý v Merkelovej kabinete zastáva post vicekancelára a ministra financií.

V predvolebných prieskumoch Scholz medzi kandidátmi na kancelára dlhodobo viedol pred Laschetom. V poslednom predvolebnom prieskume, ktorého výsledky boli zverejnené v piatok, sú šance oboch hlavných blokov prakticky vyrovnané, informovala agentúra DPA.

Na prvom mieste je SPD s približne 26 percentami, zatiaľ čo druhá únia CDU/CSU zaznamenala podporu zhruba 25 percent, teda rozdiel medzi nimi je len v rámci štatistickej odchýlky. Zelených by volilo okolo 16 percent voličov, liberálov z FDP 10,5 percenta, krajne pravicovú AfD 10 percent a postkomunistickú stranu Ľavica zhruba päť percent, čo je hranica pre vstup do Bundestagu, vyplýva z prieskumu inštitútu IfD Allensbach pre noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Preferencie CDU/CSU sa podľa tohto prieskumu za posledné dva týždne nezmenili, zatiaľ čo SPD si pohoršila o jedno percento. Zelení si polepšili o pol percenta.

Viaceré prieskumy poukazujú na mimoriadne početnú skupinu nerozhodnutých voličov, podľa niektorých je ich až 35 percent. Volebná aritmetika vyplývajúca z prieskumov podľa DPA naznačuje, že Nemecku bude prvýkrát v povojnových dejinách vládnuť koalícia zložená až z troch strán. Pozorovatelia v tejto súvislosti predpovedajú náročné povolebné rokovania.

Dohoda o ponorkách medzi USA, Veľkou Britániou a Austráliou je nebezpečný vtip (Scott Ritter)
22 | 09 | 2021 | Diana Zaťková