Na Ukrajine oligarchická moc končí, vyhlásil Zelenskyj
24 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok privítal schválenie návrhu zákona o oligarchoch na Ukrajine a vyhlásil, že v krajine tak už nebude "oligarchická mocenská vetva".


Zelenskyj vo svojom vyhlásení na sieti Telegram vysvetlil, že podľa jeho názoru na Ukrajine okrem zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci pôsobila aj oligarchická.

Podľa jeho vysvetlenia ide "o skupiny ľudí, ktorí si mysleli, že sú dôležitejší ako zákonodarcovia, úradníci alebo sudcovia". Oligarchovia si "kupovali politický vplyv" a "využívali politikov pre dosiahnutie svojich záujmov," dodal Zelenskyj.

Prijatím zákona o oligarchoch Ukrajina "získava historickú príležitosť na vybudovanie civilizovaných a čistých vzťahov medzi veľkým biznisom a štátom," konštatoval Zelenskyj, ktorý priznal, že prijatiu zákona predchádzalo "mnoho tlaku na poslancov, veľa intríg a dokonca aj vydierania".

Hrozivé zábery ako z Divokého západu: Hraničná stráž USA drasticky na koňoch zaháňa utečencov  (FOTOGRAFIE, VIDEO)
24 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Návrh zákona "O prevencii hrozieb pre národnú bezpečnosť spojených s nadmerným vplyvom osôb s významným ekonomickým alebo politickým dosahom vo verejnom živote (oligarchov)" bol ukrajinským parlamentnom definitívne prijatý vo štvrtok, a to v druhom čítaní. Podporilo ho 279 zo 450 poslancov, 54 poslancov bolo proti a 27 sa zdržalo.

Podľa zákona bude na Ukrajine vytvorený tzv. register oligarchov.

Za oligarchov sa budú považovať občania, ktorí spĺňajú najmenej tri z týchto charakteristík: majú významný vplyv na politický a ekonomický život Ukrajiny; ovplyvňujú médiá; sú koncovými užívateľmi výhod spoločností, ktoré majú na trhu monopolné postavenie; a majú aktíva v hodnote viac než miliónkrát vyššej ako je životné minimum (okolo 83 miliónov dolárov).

Každá osoba, ktorá spĺňa status oligarchu, bude mať zakázané prispievať do rozpočtov politických strán, financovať akékoľvek politické kampane a zhromaždenia a podieľať sa - alebo byť oprávnenou osobou kupujúceho - na privatizácii hodnotou významného majetku. Oligarchovia budú tiež musieť podať vyhlásenie o príjmoch.

Niektorí analytici však po schválení návrhu zákona vyjadrili pochybnosť, či nový zákon bude efektívny. Upozorňujú tiež, že kritériá na identifikáciu oligarchov sú príliš vágne.

Obrie továrne Billa Gatesa na mRNA vakcíny. Má aj typy pre vlády, ako zvýšiť zaočkovanosť
23 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová


"Nechápem, ako tento (zákon) môže v praxi podkopať schopnosť oligarchov ovplyvňovať" vládu, uviedol pre agentúru AFP Hlib Vyšlinskyj, vedúci Kyjevského centra pre hospodárske stratégie. Dodal, že zákon bol prijatý, aby poslúžil "ako žolík pri vyjednávaní s oligarchami, a nie s cieľom zbaviť sa ich".

Britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová na Twitteri prijatie zákona privítala, ale upozornila, že "na to, aby sa tento krok (zákon) stal trvalou realitou, bude potrebná zvýšená transparentnosť, rozhodujúce protimonopolné opatrenia, skutočná konkurencia v energetickom sektore, silný verejnoprávny vysielateľ a samozrejme reforma súdnictva".

Hlasovanie o zákone o oligarchoch v parlamente nasledovalo po tom, čo v stredu došlo k pokusu o atentát na poradcu prezidenta Zelenského Serhija Šefira.

Incident sa odohral v stredu pri obci Lisnyky v Kyjevskej oblasti, kde zatiaľ neznámi útočníci začali strieľať po aute so Šefirom. Šefirov vodič pri tom utrpel zranenia, informovala agentúra UNIAN. Samotný Zelenskyj označil útok za pokus o zastrašovanie a avizoval, že bude nasledovať tvrdá reakcia.

Ďalší mohutný protest v Austrálii. „Takto vyzerá, keď sa národ spojí,“ píšu diskutujúci (VIDEO)
Odpor proti očkovaciemu šialenstvu sa dvíha prakticky po celom svete. Ľudia sa búria za morom v USA, ale aj u protinožcov v Austrálii. Tam je totiž očkovacia a covidová politika doslova brutálna. Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik