Matovičov transparent potvrdil krízu práva i charakter koalície
24 | 09 | 2021 I Ján Papuga
Počas včerajšej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky skupina poslancov okolo strany Smer predložila návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romana Mikulca za závažné pochybenia vo vedení rezortu a najmä za početné podozrenia z nezákonného konania.
Minister so šialeným výrazom tváre

Počas vecného prejavu predkladateľa návrhu Róberta Fica si náš neprehliadnuteľný minister financií a zároveň líder zoskupenia OĽANO so šialeným výrazom v tvári pripravil transparent s heslom: „Vrah na rohu ulice o morálke káže.“ Nemožno uprieť tejto vete istú poetickosť. Keby tak tento minister tvorivo pristupoval aj k problematike verejných financií, možno by sme už dávno vedeli, na čom sme a budeme v štátnom rozpočte. No neviem, či by po tejto informácii opozícia nemala dôvod písať podobné básničky a heslá, dokonca aj s použitím slova „vrah“.

ODHALENIE: Trojmesačná samotka, nátlak NAKA aj vynucovanie krivej výpovede. Také sú praktiky
Špeciálneho prokurátora Pardubského nezaujíma, že príslušník NAKA Uhnák spolu s kolegom tlačili na obvinenú, aby krivo svedčila proti spoluobvinenému. Trojmesačná samotka aj sľubovanie výhod. Také sú praktiky NAKA v kauze Slovenského pozemkového... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Aneta Leitmanová


Keďže sme však na podobné výpady matovičovských charakterov zvyknutí, mohla by to byť len epizóda zo včerajšej mimoriadne konfliktnej a osobnými invektívami presiaknutej schôdze zákonodarného orgánu. Táto koalícia však ukázala, že je opäť nad zákonom.
Vykrúcanie paragrafov

Nemusíme súhlasiť s Dankovou novelou rokovacieho poriadku. Platné však je, že zakazuje používanie vizuálnych pomôcok. Koaličná väčšina to doposiaľ nezmenila. Na Matovičov transparent búrlivo upozornila opozícia. Predseda parlamentu Boris Kollár zasiahol tak, že si v rámci svojho právneho vzdelania či skôr nevzdelania zdôvodnil, že ide o VYTVORENÝ vizuálny materiál, nie prinesený. A dodal, že sa to aj tak zmení.

V jeho vyjadrení sa ešte viac prehĺbil úpadok práva počas tejto vlády, čo zaklincovala „slobodná“ poslankyňa Anna Zemanová (SaS). Návrhom, aby jeden z členov z opozície nemohol hovoriť. A to dokonca hlasovaním koalície prešlo! Naši zákonodarcovia hrubo, cynicky a bohorovne ohýbajú legislatívu namiesto toho, aby ju chránili a zveľaďovali. Sami si uzákonili trest za ohýbanie zákona v oblasti súdnictva, no im to nebráni povykrúcať paragrafy na svoj obraz. Na okraj, asi ťažko predpokladať, že hrubú fixu a papier vo veľkom formáte sa pred Matovičom objavili len tak, že teda neboli prinesené (keď už vykrúcame paragraf).
Nezrozumiteľné zákony

Okrem diktátorského charakteru súčasnej koalície už aj v profiloch liberálnych koaličných poslancov sa potvrdila tradovaná nekvalita slovenských zákonov. Čo neraz pociťujú najmä bežní ľudia. Treba ich vysvetľovať, interpretovať, obracať, aby sme pochopili zákonodarcu. A tým aj naše povinnosti. Neraz sú neaplikovateľné a nevymožiteľné. Či sú to Mikasove vyhlášky či rôzne nariadenia z rezortov. Alebo napríklad školský zákon, pri ktorom riaditeľ školy potrebuje právnika, na ktorého nemá rozpočet.

"Všadzi bordel, len ľudzi balamutia, no..." babka, kúp si kvôli lotérii internet a počítač!
"Kŕmim sliepky. Suseda z tretieho domu mi kričí z mojej záhrady, že "oľem podz tu." Do ruky mi dáva mobil, že jej prišla sms, že vyhrala v očkovacej lotérii, ale nevie pozrieť, že koľko a kde lebo nemá internet." (Citát spisovateľka a publicistka... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Možno práve preto sa u nás darí absolventom právnických fakúlt. Nechápem aj to, že v parlamente sedia väčšinou právnici a napriek tomu sa produkujú nedešifrovateľné viacvýznamové zákony. Určite to niečo hovorí o kvalite poslancov a ich mnohých asistentov, na ktorých sa všetci skladáme. To však nie je výčitka iba tejto koalícii.
Keby bolo keby...

Ak by platila elementárna solidarita s občanmi, ktorí musia napĺňať aj nezmyselné zákony a predpisy, Kollár by Matoviča vyzval na zbalenie transparentu. Matovič by ho počúvol a na najbližšej tlačovke by oznámili, že by tento Dankov výmysel zrušili. Aj za cenu, že by sme zase čelili Matovičovým tvorivým produktom.

Keby sa už „rokovák“ menil, mohli by sa aktualizovať jeho odseky, ktoré robia z najvyššieho a z jediného zákonodarného zhromaždenia cirkus. To by sa však mohlo dotknúť mnohých výhod, ktoré si aj na úkor prítomnosti v pléne naši najrovnejší poslanci môžu užívať.

Čarnogurský odkazuje idiotským rusobijcom, že Slováci zmýšľajú inak - zvoláva manifestáciu
Niekdajší predseda vlády SR Ján Čarnogurský s nevôľou vníma v slovenský politických kruhoch tak módnu "rusofóbiu". Apeluje na rozum a pripomína, že Rusko je pre nás dôležitý partner. "Priatelia Ruska na Slovensku! Príďte to všetko vyjadriť 2.... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Ivan Brožík