Lekári už nechcú byť rukojemníkmi takého systému, ktorý ubližuje pacientom
24 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

O nepriaznivom stave a vývoji situácie v slovenskom zdravotníctve informuje tlačová správa z dnešného mimoriadneho brífingu Slovenskej lekárskej komory (SLK). "Lekári už nechcú byť rukojemníkmi takého systému, ktorý ubližuje pacientom," píše sa v tlačovej správe.


Lekári sa už nebudú a nechcú nečinne prizerať krachujúcemu kolapsu slovenského zdravotníctva, ktorý, ak sa niečo zásadne neudeje, skôr či neskôr znefunkční tento systém. Hovoria o skutočne vážnej situácii. A o tom, že ak sa ich požiadavky nebudú riešiť, nedajú súhlas na ďalšie pohotovostné služby.

Sú sklamaní z vyjadrení predsedníčky Výboru pre zdravotníctvo NR SR pani Jany Bittó Cigánikovej, ktorá hovorila, že zdravotníci nemôžu teraz pýtať zvýšenie svojich súčasných platov, keďže hospodárska situácia je zlá. Ich požiadavky sú podľa predsedníčky sebecké. A tvrdí, že samotní lekári bojujú proti reformám, ktoré by prinieslo zlepšenie situácie. SLK v tlačovej správe reaguje a hovorí, že v podobe, ako sú reformy navrhované, nebude žiadne zlepšenie. Ani čo sa týka dostupnosti zdravotnej starostlivosti a už vôbec nie kvality jej poskytovania.

CIgániková: Kvôli tomu, že Zuzana zo Solivaru nedostala peniaze máme meniť zákon? Ani náhodou!
Poslankyňa Bittó Cigániková sa obula do Igora Matoviča. Odkázala mu, že kvôli Zuzane zo solivaru nebudú meniť zákon ani náhodou. Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Nesúhlasia s údajným nadbytkom klasických nemocníc

Upozorňujú, že základným mottom Plánu obnovy a optimalizácie siete nemocníc nemôže byť zatváranie nemocníc! "Každému, kto pozná dôvernejšie situáciu a problémy nášho zdravotníctva, je jasné, že jeho základným riešením nie je optimalizácia siete nemocníc. Ale personálna stabilizácia a medzinárodná konkurencieschopnosť našich zdravotníkov, ich finančné ohodnotenie, ako i kvalitnejšie pracovné podmienky. Nemôžeme súhlasiť ani s údajným nadbytkom klasických nemocníc," píšu. V tlačovej správe poukazujú aj na to, že chýbajú dáta a že akékoľvek zoštíhľovanie nemocničnej siete odmietli nielen Čechy, ale i Rakúšania.

Lekári žiadajú navýšenie platov, ktoré sú podľa nich v tomto priestore už jednoznačne najhoršie. Podľa nich je to jediná cesta ako udržať systém v chode. A odvrátiť hroziaci personálny kolaps zdravotníctva. Predsedníčku zdravotného výboru NR SR žiadajú, aby sa už rozhodne postavili na stranu zdravotníkov. A tým aj na stranu pacientov. A aby sa spoločne zastavilo zrútenie systému, ktoré by v konečnom dôsledku ublížilo najmä pacientom.

Kulkovský: Zdravotníci čakajú na povestné škrtnutie zápalkou. Bude ním povinné očkovanie. To si nemôžeme dovoliť!
Slovensko si povinné očkovanie niektorých skupín obyvateľstva proti COVID-19 jednoducho nemôže dovoliť. A to platí najmä pre zdravotnícky personál. Zdravotníkov máme tak málo, že by hrozil kolaps celého systému! Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Diana Zaťková