B. Kollár: Boj za spravodlivosť áno, ale nesmieme pritom zabúdať na pomoc ľuďom
24 | 09 | 2021 I Gabriel Matta
Koalícia sa opäť otriasa v základoch. Spúšťačom bola okrem iného aj nedávna Kollárova tlačovka, na ktorej predseda parlamentu trefne pomenoval súčasnú situáciu a vystihol celkovú atmosféru v spoločnosti.

Udrží sa súčasná koalícia v pôvodnom zložení, alebo nie? Koaliční partneri vytýkajú Kollárovi neúčasť v pracovnej skupine na obnovu dôvery v právny štát. Kollár hovorí, že sa treba vrátiť k práci pre ľudí a riešiť zásadné problémy, ako je zvyšovanie cien energií a základných potravín.
Ľudí nezaujíma hašterenie koalície

„My sa tu hašteríme o tom, kto bude sedieť na akej stoličke alebo či zostane v platnosti paragraf 363. Ale toto sú veci, ktoré ľudí vôbec nezaujímajú. Ľudí zaujíma, či budú mať na to, aby zaplatili účty za elektrinu. Prečo neriešime avizované zvyšovanie cien energií a potravín? A ľudí tiež zaujíma, či sa dočkajú toho, čo sme im pred voľbami sľúbili. Ale my sa ani nemôžeme venovať normálnej práci, pretože riešime zástupné problémy,“ povedal Boris Kollár.

Kollár: Zmena paragrafu je pre nás červená čiara! Už neuhneme
Skončí hnutie Sme rodina v štvorkoalícii? Kollárova strana je ochotná podporiť niektoré návrhy, na ktorých sa pracovná skupina pre obnovenie dôvery v právny štát zhodne, avšak pri spornom paragrafe 363 určite neuhne. Pre Kollára je to totiž... Čítať ďalej
22 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Zdá sa, že červenou čiarou sa pre Borisa Kollára stali už dlhšie prebiehajúce kontroverzné zatýkania v súvislosti s očistou spoločnosti, ako aj sporný paragraf 363 Trestného poriadku. Očista spoločnosti bola vlajkovou loďou nastupujúcej koalície pred rokom a pol. Ak povahovo aj politicky rozdielnych koaličných partnerov od začiatku niečo spájalo, bol to práve boj za spravodlivosť a očistu od korupčných afér predchádzajúcich smeráckych vlád. Ale očista spoločnosti sa zmenila na chaos a boj medzi jednotlivými útvarmi polície. 
Aj upratovanie po Smere musí prebiehať podľa zákona

„Sme rodina nikdy nebola proti očiste spoločnosti. Takže očista spoločnosti áno, veď ľudia si želali zmenu a aj preto nás volili. Že tu upraceme po vládach Smeru a vyšetríme korupčné kauzy. Dnes síce upratujeme, ale množia sa podozrenia, že pri tom upratovaní sa nepostupuje vždy v medziach zákona. Existujú vážne podozrenia na vykalkulované trestné činy, ovplyvňovania svedkov, nezákonné postupy pri vyšetrovacích procesoch. Spravodlivosť sa ale nedá dosiahnuť nezákonnými postupmi. Jedna mafia z minulosti nemôže byť vystriedaná druhou mafiou. Na tomto sa ja odmietam podieľať,“ povedal Boris Kollár.

Kollár: Bez nás vydrží vláda nanajvýš tak tri mesiace!
Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič a šéf SaS Richard Sulík sa po dlhom čase prekvapivo zhodli. Tentoraz na tom, že koalícia by mohla pokračovať aj bez Kollárovho hnutia Sme rodina. Na pondelňajšej koaličnej rade však politici riešili iné problémy... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Diana Zaťková


Pokiaľ ide o paragraf 363, ten je súčasťou nášho Trestného poriadku už roky, bol doň zavedený ešte v roku 2006 Danielom Lipšicom. Vďaka nemu môže generálny prokurátor napríklad zastaviť vyšetrovanie, ak v ňom došlo k vážnym pochybeniam. Je pomerne zvláštne, že dnes ho chce práve Lipšic zrušiť. 
Význam paragrafu 363 Trestného poriadku

„Ak by sme mali dokonalý právny štát, žiadny paragraf 363 by sme nepotrebovali. Generálna prokuratúra ho využíva pomerne často v situáciách, kedy orgány činné v trestnom konaní urobili kardinálne chyby a vďaka použitiu paragrafu 363 nemuseli trpieť nevinní ľudia. Takže pokojne ho zrušme, ale najskôr tu musí riadne fungovať právo,“ povedal B. Kollár. 

Kollár hovorí, že by sa všetci koaliční partneri mali vrátiť k plneniu svojich volebných programov. Tvrdí ale, že jeho hnutiu sa nedarí presadiť ich body programu – nájomné byty a exekučnú amnestiu, a to aj napriek tomu, že sú súčasťou Programového vyhlásenia vlády. 
Polená pod nohami

„Už nejaký čas sa nevenujeme tomu, prečo sme boli zvolení. Mám pocit, že aj v rámci koalície sú hádzané polená pod nohy. Napríklad mne sa nedarí presadiť výstavbu nájomných bytov, pritom aj moji koaliční partneri si uvedomujú, že nedostatok bývania a nehorázne vysoké ceny nehnuteľností sú pre bežných ľudí obrovským problémom, ak potrebujú riešiť vlastnú strechu nad hlavou. Ak ale nerobíme pre ľudí, neplníme to, čo sme im sľúbili, načo sme tu? Načo je taká koalícia? Na toto si treba odpovedať,“ povedal na záver Boris Kollár.

"Nie, pán špeciálny prokurátor, NIE JE TO VYRIEŠENÉ," odkazuje Boris Kollár Lipšicovi
"Nie, pán špeciálny prokurátor, nie je to vyriešené," odkazuje Danielovi Lipšicovi Boris Kollár (Sme Rodina). Kollár reaguje na informáciu, kde špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vyhlásil, že situácia okolo jeho piatkového sledovania tajnou službou... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová