Žilinka, najvyššie súdy a advokáti v spoločnom vyhlásení: Právny systém je aj napriek omylom funkčný
23 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Generálny prokurátor Maroš Žilinka, dvoch najvyšších súdov a advokáti vydali spoločné vyhlásenie. Obhajujú súčasný právny systém a upozorňujú na to, že zmeny je potrebné vykonávať uvážene.


Situácia, aká je teraz na Slovensku v policajných zložkách, na prokuratúre či súdoch, tu ešte nikdy nebola. Matovič a spol. sa to síce snažia dať do normálu. Nikto presne nevie, o čo im vlastne ide. Podľa toho, čo hovoria právne autority, nič dobré nechystajú. Generálny prokurátor Maroš Žilinka zverejnil v statuse spoločné vyhlásenie Najvyššieho súdu SR, Najvyššieho správneho súdu SR, Generálnej prokuratúry SR a Slovenskej advokátskej komory.
Nebránime sa verejnej kontrole, táto by mala ostať kontrolou a nie nátlakom

„Dolu podpísaní predstavitelia justície, aj vzhľadom na výzvy, ktorým čelí naša spoločnosť v posledných mesiacoch, uvedomujúc si, že dôvera v inštitúcie je základom stability a prosperity štátu, chceme aj týmto vyhlásením prispieť k upokojeniu občanov, že jednotlivé inštitúcie, ktoré zastupujeme, dennodenne vykonávajú svoj poslanie vo vernosti hodnotám, zákonne a striktne v zmysle ústavy a platných právnych predpisov,“ píše sa v úvode Vyhlásenia.

Baránek: "Žilinka, na ktorého mafia vypísala odmenu za fyzickú likvidáciu, musí čeliť niktošom"
Ján Baránek v príspevku na sociálnej sieti reaguje na rokovanie Ústavnoprávneho výboru NR SR, kde bol "vypočúvaný" generálny prokurátor Maroš Žilinka. "Ľudia, ktorí by sami o sebe nevyhrali ani voľby do "Rady pomocnej školy", len z titulu funkcie,... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021


„Nebránime sa verejnej kontrole, táto by však mala ostať kontrolou a nie verejným nátlakom. Inštitúcie sú tvorené ľuďmi, ktorí sú omylní, ale práve preto sa desiatky rokov formuloval právny systém s brzdami a protiváhami, ktorý je korunovaný ústavnou a medzinárodnou ochranou základných práv a slobôd,“ konštatujú signatári Vyhlásenia.

&id=104581384898700

„Tento systém, aj napriek omylom, je funkčný a chceme uistiť všetkých obyvateľov Slovenska, že využívame všetky právne nástroje, aby sme mohli žiť v krajine, kde vládne právo, morálka i spravodlivosť.

K akýmkoľvek systémových zmenám je potrebné pristupovať zdržanlivo a po poctivej odbornej diskusii tak, aby sa v konečnom dôsledku neznížila kvalita ochrany práv občanov,“ končí sa Vyhlásenie, pod ktoré sa podpísali Ján Šikuta za Najvyšší súd SR, Pavol Naď za Najvyšší správny súd SR, Maroš Žilinka za Generálnu prokuratúru a Viliam Karas za Slovenskú advokátsku komoru.

Bittner: Žilinka to politikom vysvetlil presne tak, ako sa to očakáva od generálneho prokurátora!
Kroky generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý sa postavil niektorým „americkým“ politikom so slovenskou visačkou, hodnotia kladne mnohí ľudia. Patrí medzi nich aj bývalý kandidát na poslanca za stranu Smer Richard Bittner. Čítať ďalej
05 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik