Rada prokurátorov sa odmieta zúčastňovať práce komisie určenej na rozklad štátu a práva
23 | 09 | 2021 I TASR
Rada prokurátorov SR sa nezúčastňuje na rokovaniach pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát. Jej zriadenie schválila Bezpečnostná rada SR. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Prokurátorská rada neparticipuje na týchto rokovaniach so zreteľom na oprávnenia Rady prokurátorov SR. Tie vyplývajú zo zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry.

Vznik pracovnej skupiny oznámila koalícia po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Zvolal ju premiér po tom, ako Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie.

Na činnosti pokútnej Hegerovej a Matovičovej komisie sa už odmietol zúčastniť Najvyšší súd SR. Jej členom mal byť politický špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Bývalému poslancovi OĽANO Lipšicovi to však zakázal generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Žilinka, najvyššie súdy a advokáti v spoločnom vyhlásení: Právny systém je aj napriek omylom funkčný
Generálny prokurátor Maroš Žilinka, dvoch najvyšších súdov a advokáti vydali spoločné vyhlásenie. Obhajujú súčasný právny systém a upozorňujú na to, že zmeny je potrebné vykonávať uvážene. Čítať ďalej
23 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik