Iránsky prezident v OSN: Hegemónia USA nešťastne zlyhala, sankcie sú zločin proti ľudskosti
23 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Iránsky prezident Ebrahim Raisi odsúdil americkú „hegemóniu“ na Blízkom východe. Počas prejavu v OSN uviedol, že snahy ovládnuť tento región boli katastrofálnym zlyhaním, informuje portál RT.


Vo prejave na Valnom zhromaždení OSN v utorok Raisi načrtol hlavné sťažnosti voči Washingtonu pri stanovovaní vízie zahraničnej politiky svojej krajiny. Tvrdil, že svet odmietol neúspešný „hegemonický systém“ USA. Na zdôraznenie pointy uviedol dve hlavné udalosti tohto roku, ktoré podľa neho symbolizujú toto zlyhanie.

"Tento rok sa do histórie zapísali dve scény. Jedna bola 6. januára, keď ľudia zaútočili na americký Kongres. A druhá, keď boli obyvatelia Afganistanu vyhodení z amerických lietadiel," uviedol Raisi v súvislosti s Afgancami, ktorí tragicky padli po zúfalom prilepení na stranu odlietajúceho amerického vojenského lietadla počas uponáhľanej operácie minulý mesiac.

"Od Kapitolu po Kábul bola svetu vyslaná jedna jasná správa: Hegemonický systém USA nemá dôveryhodnosť či už v krajine alebo mimo nej," dodal iránsky prezident.



"Myšlienka hegemónie a projekt šírenia západných myšlienok na Strednom východe zlyhali," ďalej uviedol Raisi. Dodal, že tento proces len vytvára "krviprelievanie a nestabilitu a nakoniec porážku". Kým „utláčaní ľudia od Palestíny a Sýrie, pod Jemen a Afganistan“ museli znášať náklady na tieto politiky, rovnako tak „americký daňový poplatník“, poznamenal Raisi.

Washington nehľadá mierovú spoluprácu so zvyškom sveta. Hľadá „spôsob vojny“ a stále častejšie využíva sankcie na prinútenie ostatných štátov, aby sa ohýbali jeho vôli, povedal prezident.

Dodal, že americké sankcie na Irán sa začali už v roku 1951 - keď sa krajina pokúsila znárodniť svoj ropný priemysel. Čo následne viedlo k vojenskému prevratu podporovanému Američanmi a Britmi. Avšak pokračujú dodnes vrátane „neľudských medicínskych sankcii“ počas pandémie.

"Sankcie, a najmä sankcie na medicínu v čase pandémie Covid-19, sú zločinmi proti ľudskosti," uviedol Raisi. Vyzval tiež k oficiálnemu zákazu sankcií, ktoré bránia humanitárnemu úsiliu, ako aj adekvátnej reakcii Iránu na pandémiu.

Snemovňa reprezentantov USA schválila provizórny rozpočet do decembra
Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v utorok večer miestneho času návrh rozpočtového provizória pre chod amerických federálnych orgánov do decembra tohto roku. Čítať ďalej
22 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR