Dušan Kováčik o svojom procese: Bola to najväčšia fraška v mojom 60-ročnom živote!
23 | 09 | 2021 I TASR
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prehovoril o svojom procese. Prostredníctvom svojho advokáta t väzby odkázal, že to bola najväčšia fraška, akú v živote zažil. Informáciu priniesla TASR.

Počas 11 mesiacov, keď som sedel v kolúznej väzbe, sa vonku odohrávala jedna z najväčších frašiek, akú som vo svojom takmer 60-ročnom živote zažil. Prostredníctvom advokáta Jána Kršiaka to odkázal bývalý Kováčik na margo jeho procesu na Špecializovanom trestnom súde.

„Táto fraška vyvrcholila 20. septembra vyhlásením rozsudku. Rozsudkom som nebol prekvapený. Vzhľadom na priebeh konania, ako aj hlavného pojednávania som nič iné nemohol ani očakávať. Absolútne nerešpektovanie základných zásad trestného konania ma postupne presvedčilo, že konanie voči mojej osobe bude o všetkom možnom, len nie o spravodlivosti,“ odkázal Kováčik.

Obrovským prekvapením pre neho bolo „urýchlené ukončenie veci niekde v polovici vyšetrovania. Veľa svedkov nebolo vypočutých, rozpory neboli odstránené, všetky naše návrhy na doplnenie dokazovania boli zamietnuté“.

„Spracovanie obžaloby a jej urýchlené predloženie na Špecializovaný trestný súd v Pezinku za necelých 24 hodín, to už bola iba pomyselná čerešnička na torte. Šok prišiel 16. septembra, keď samosudkyňa vyhlásila dokazovanie za ukončené. Večer oznámila, že pojednávanie bude pokračovať nasledujúci deň ráno záverečnými rečami. Moja príprava na záverečnú reč tak bola ohraničená zhruba na dva a pol hodiny v kolúznej väzbe bez možnosti porady s mojimi obhajcami,“ zdôraznil Kováčik.

V súvislosti s trestom uviedol, že to nie je trest, ale poprava a návrat 50. rokov minulého storočia.

Kováčika odsúdila politická sudkyňa Pamela Záleská, kamarátka konšpirátorky Moniky Tódovej. Rozsudok vyniesla v pondelok (20. 9.) a odsúdila Kováčika na 14-ročné väzenie. Vymeral mu aj trest prepadnutia majetku.