Španielsky súd podmienečne prepustil pomocníka teroristov z Barcelony
22 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Španielsky súd v utorok rozhodol o podmienečnom prepustení jedného z mužov odsúdených v súvislosti s útokmi v Barcelone z augusta 2017. I


nformovala o tom agentúra AFP. Said Ben Iazza bol pritom len v máji tohto roka odsúdený na osem rokov väzenia. Súd však prihliadol na skutočnosť, že uplynulé štyri roky strávil vo vyšetrovacej väzbe.

Iazza barcelonským atentátnikom požičal vozidlo a doklady. Hoci bol podmienečne prepustený, dostal zákaz opustiť španielske územie a musel odovzdať cestovný pas.

Útoky zo 17. augusta 2017 v katalánskych mestách Barcelona a Cambrils si vyžiadali celkovo 16 obetí a viac ako 130 zranených. Podľa vyšetrovateľov bola za atakmi 12-členná teroristická bunka. Šesticu útočníkov, ktorí stáli za zorganizovaním aj spáchaním činov, polícia neskôr zastrelila. Pred súd sa napokon postavila trojica mužov obvinených z pomoci pri teroristických útokoch.

Taliban požiadal o vystúpenie na Valnom zhromaždení OSN
Nový šéf afganskej diplomacie, vymenovaný do funkcie militantným hnutím Taliban, požiadal o možnosť prihovoriť sa k svetovým lídrom v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN. Informoval o tom v utorok hovorca generálneho tajomníka OSN... Čítať ďalej
22 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR