POZOR! Skákajúca jedovatá beštia pri Bratislave
22 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na Slovensku veľa jedovatých tvorov nemáme, no v Bratislave a okolí sa teraz jeden predsa len objavil. A to taký, akého by ste rozhodne nečakali. Skákajúci jedovatý pavúk!


Kto má strach z pavúkov, alebo sa ich rovno bojí ako čert kríža či svätenej vody, ten by si mal dávať v Bratislave a okolí pozor. Ako informuje portál 1.pluska.sk v okolí hlavného mesta môžete natrafiť na nebezpečnú a navyše skákajúcu beštiu. Ide o pavúka, ktorý pripomína obrovskú tarantulu.
Je u nás nielen najdesivejší, ale aj skáče a dokonca štípe

Pavúk sa nazýva strehúň škvrnitý, alebo tiež Lycosa singoriensis, a je to najväčší slovenský pavúk, ktorého uhryznutie by vás mohlo poriadne zabolieť. Veľký môže byť aj ako dlaň! Tentokrát sa vyskytol v obci Hviezdoslavov neďaleko hlavného mesta. Je to rozhodne najdesivejší pavúk, akého môžete na Slovensku stretnúť. Môže za to jeho obrovské telo, osem dlhých a chlpatých nôh. Zaujímavé a desivé na ňom je aj to, že dokáže nielen skákať, ale ešte aj štípať!

Svoje obete ale nenapáda zámerne a útočí iba keď má strach. Dobrou správou je, že jeho jed by nemal spôsobiť vážnejšie ťažkosti. Je však chránený a nemalo by ísť o agresívny druh.

Vedci objavili sľubný liek na syndróm dráždivého čreva. Ide o jed tarantuly
Zložka jedu tarantuly bola identifikovaná ako sľubný liek syndrómu dráždivého čreva (IBS), chronickej poruchy, na ktorú v súčasnosti nemáme liek. Chemická látka bola úspešne otestovaná na myšiach, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 06 | 2021 | Lukáš Leca