Pellegrini vyzýva na odchod monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu
22 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a expremiér Peter Pellegrini kritizoval postup monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu (EP) pre demokraciu, právny štát a základné práva pri návšteve na Slovensku. Namieta, že sa jej členovia nestretli so zástupcami opozície, iba koalície. Hovorí o tendenčnom prístupe. Vyzval ich, aby opustili SR a nevydávali tendenčné správy.


"Nemieni sa stretnúť a nestretla sa s relevantnými subjektami z opozície, čo považujem za absolútnu chybu. Preto si myslím, že akékoľvek závery tejto misie sú irelevantné a budú jednostranné," vyhlásil a odporučil "holandskej europoslankyni so svojimi kumpánmi", aby si "zbalili kufre", a keď mienia na Slovensku pôsobiť tendenčne a jednostranne, aby odleteli späť do Bruselu a voči Slovensku nevydávali žiadne vyjadrenia ani hodnotiace správy. "Tak ako účelovo chodili na Slovensko predtým, tak v tom pokračujú aj dnes," dodal.

Pellegrini považuje za neprípustné, aby sa akákoľvek takáto skupina zo zahraničia na Slovensku stretávala len s tým, s kým chce, a na základe toho vydávala stanoviská. Odmieta krivenie obrazu o Slovensku. Pýta sa, či sa členovia skupiny zaujímali aj o aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách a či sa k tomu vyjadrí. "Na základe toho, s kým sa stretli, sa toto všetko asi ťažko dozvedia," poznamenal s tým, že ide o zneužitie právomoci poslanca EP.

Na Slovensku je od utorka (21. 9.) delegácia poslancov EP z Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Cieľom sedemčlennej delegácie pod vedením holandskej europoslankyne Sophie in 't Veldovej (Obnovme Európu) je zhodnotiť dodržiavanie zásad právneho štátu v krajine. Vedúca skupiny v stredu na tlačovej konferencii vyjadrila plnú podporu dočasne poverenému policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi, ako aj vyšetrovateľom a prokurátorom.

V rámci dvojdňového programu mala delegácia na pláne aj stretnutie s rodinami zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, diskusiu so zástupcami občianskej spoločnosti, novinármi aj vysokými štátnymi predstaviteľmi.

Biskup Timotej: Kresťan nesmie mlčať, keď vidí organizovaný zločin!
Timotej, biskup byzantského katolíckeho patriarchátu, sa v relácii TV Slovan vyjadril k téme pandémie. Tú označil za podvod a kolosálne klamstvo. Všetky svoje vyjadrenia podporil citátmi vedeckých a medicínskych kapacít svetového formátu. Podľa... Čítať ďalej
22 | 09 | 2021 | Petra Demková