Matovič dal Borisovi Kollárovi facku!
22 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Šéf OĽaNO Igor Matovič, rovnako ako šéf HZDS Vladimír Mečiar, musí mať svojho „triedneho“ nepriateľa. A keď ho nemá, nejakého si určite nájde. Aj preto teraz Richarda Sulíka vystriedal Boris Kollár.


Igor Matovič najskôr skritizoval Borisa Kollára za to, že sa nechce podieľať na očiste systému spravodlivosti, teraz mu siaha na jeho srdcovku, ktorou je výstavbu nájomných bytov. Ako informuje portál sme.sk, stalo sa to iba deň po tom, čo líder Smer rodina vyhlásil, že ak im neprejdú zmeny k nájomnému bývaniu a exekučnej amnestii, z koalície možno odíde.
Jeden má srdcovku spravodlivosť, druhý nájomné byty

Pre šéfa parlamentu bola výstavba nájomných bytov kľúčovou témou už pred vlani pred februárovými voľbami. Zarážajúce je, že líder OĽaNO teraz otočil a hovorí, že zákon od Sme rodina tak, ako ho predložili, nemá podporu a vraj nezaregistroval ani to, že by s ním súhlasili ekonómovia. Kollárovi tiež Matovič vyčíta, že tému nájomného bývania či zmien v exekúciách využíva iba ako zámienku od podstaty, ktorou má byť zabezpečenia spravodlivosti na Slovensku.

Podvod! Nájomné byty štát stavať nebude. Odkúpi ich od investorov a zase sa niekto nabalí
Nakoniec bude zrejme všetko inak, ako sa plánovalo. "Štát byty stavať nebude, odkúpi ich od investorov. Rozhodovať o tom, kto byty postaví a dostane daňovú úľavu, bude nová agentúra," informovala RTVS. Čítať ďalej
25 | 08 | 2021


„Všetky nájomné byty a ostatné zámienky musia ísť bokom,“ hovorí jasne šéf OĽaNO, podľa ktorého majú prioritu zmeny sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Ten dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť trestné stíhanie. „Musíme si vybrať, ktorou cestou chceme ísť, či chceme ľuďom zalepovať oči dôchodkami, nájomnými bytmi, exekučnou amnestiou, alebo chceme splniť to základné, čo sme ľuďom sľúbili, a to je spravodlivosť pre každého rovnako,“ vyhlásil jasne Matovič.

Boris Kolár ale pred voľbami voličom sľúbil, že dokážu postaviť až 25-tisíc bytov ročne, a tak je táto téma pre neho srdcovou záležitosťou. Koncom mája na tlačovej konferencii navyše oznámil, že sa čoskoro spustí výstavba nájomných bytov, kde okrem iného ukázal tabuľku, ktorá prezrádzala, že štátne nájomné budú o 30 až 50% nižšie ako to komerčné. Igor Matovič a jeho OĽaNO v lete prišli s návrhom zákona o podpore štátneho nájomného bývania opäť, no napokon ho odložili na októbrovú schôdzu. „Keď nám neprejdú nájomné byty alebo keď sa neurobí exekučná amnestia, možno sa budeme porúčať aj sami,“ povedal Kollár.

Kollárove nájomné byty sú určené pre všetkých, kto si nemôže dovoliť vlastné bývane  
Záujemcovia o nájomný byt sa budú registrovať v elektronickom rezervačnom systéme. Spustenie systému sa predpokladá do polroka od schválenia zákona o nájomnom bývaní. Čítať ďalej
10 | 06 | 2021 | Aneta Leitmanová

Premiér ráta aj s tým, že v parlamente prídu o väčšinu

Toto všetko má za dôsledok, že po Richardovi Sulíkovi sa stáva ďalším nepriateľom Igora Matoviča líder strany Sme rodina. A to až takým, že pripustil možnosť vládnuť aj bez Kollárovcov. Hlavným dôvodom je to, že Sme rodina odmietla účasti v pracovnej skupine na obnove dôvery v právny štát. Boris Kollár odmieta aj zásadné siahanie na právomoci generálneho prokurátora v spornom paragrafe 363, ktorý chcú ostatné koaličné strany meniť. Premiér Eduard Heger, rovnako ako Igor Matovič by spravodlivosti obetoval ústavnú väčšinu, pretože aj pre neho je téma spravodlivosti kľúčová a nie je ochotný ju obetovať za ústavnú väčšinu v parlamente.

To by ale nastali tvrdé počty, pretože ak by súčasná koalícia chcela vládnuť bez Borisa Kollára, na tesnú väčšinu v parlamente by potrebovala ešte aspoň jeden hlas niektorého z nezaradených poslancov. „Ak ma ako premiéra má stáť to, že budeme presadzovať riešenia, ktoré budú prinášať spravodlivosť, že nebudeme mať ústavnú väčšinu, okej,“ povedal Heger. Napriek tomu chce OĽaNO so Sme rodina o nájomných bytoch ešte rokovať, aby svoj návrh upravili.

Boris Kollár: Nájomné bývanie môže zastaviť rast cien na realitnom trhu
06 | 08 | 2021 | Gabriel Matta