Nový šéf polície Hamran: "Najprv sa ospravedlním, potom pohľadám odposluchy a na koniec vymením funkcionárov"
21 | 09 | 2021 I Diana Zaťková


Nový dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran preberá políciu uprostred ostrej vojny bezpečnostných zložiek a krátko po obvinení elitných vyšetrovateľov. Nastupuje po abdikácii Petra Kovaříka, ktorý odišiel do civilu po obvinení vznesenom bratislavskou krajskou prokuratúrou. Ako vníma súčasnú situáciu v polícii a aké budú jeho prvé kroky na poste rozobral pre portál aktuality.sk.



Keď sa bojuje o charakter štátu, tak ide o vplyv


Hamran nechce stav, ktorý už mesiace zúri v bezpečnostných zložkách, nazvať vojnou. Vníma ho skôr ako politický zápas o charakter štátu, do ktorého je zatiahnutá polícia a ďalšie bezpečnostné zložky. "Zatiaľ som si nevšimol, že by sa intenzívne vyčistil policajný zbor. Keď chodím na porady, tak tam stále vidím tie isté tváre, ktoré tam sedeli aj pre piatimi či ôsmimi rokmi."

Podľa Hamrana je pochopiteľné, že keď sa bojuje o charakter štátu, tak ide o vplyv. Ak majú dva orgány činné v trestnom konaní na tú istú vec rozdielny názor, tak sa jeden zrejme mýli. No nový policajný šéf chce vyslať signál, že všetci vyšetrovatelia, ktorí si poctivo robia svoju prácu, budú mať jeho veľmi silnú podporu.

"Niektorých z obvinených vyšetrovateľov celkom dobre poznám – teda ani nie tak ich ako ich prácu. Aj v tomto prípade platí prezumpcia neviny a ja nie som celkom stotožnený s vyjadreniami typu „Čurilla a jeho mafiánska skupina“. To je veľmi nešťastné vyhlásenie vo vzťahu ku všetkým vyšetrovateľom, nielen k Jánovi Čurillovi," vysvetľuje Hamran.

Bývalý šéf SIS Pčolinský: "Túto vojnu volov by mal ako minister vnútra riadiť Heger!"
Ľudia už ničomu nerozumejú! A čo je ešte horšie, zdá sa, že prehľad stráca aj vláda. Vojna v bezpečnostných zložkách zúri už mesiace a verejnosť už ani nedokáže rozlíšiť, kto je dobrý a kto zlý. Nad súčasným stavom zápasu medzi zložkami činnými v... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Pohľadá odposluchy

No ako prvé chce určite skontrolovať svoju kanceláriu, či tam nie sú odposluchy. Je už totiž jasné, že policajná inšpekcia vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec odpočúvala. "Áno, určite dám, v prvom rade tú svoju a aj ďalšie. Ak sa riešia náročné procesné veci, odposluch by tam nemal byť."

Ďalším jeho krokom vo funkcii bude to, že si zvolí tím, ktorý bude nespochybniteľný, pretože "dôvera v právny štát, teda aj v políciu, je taká krehká, že si ďalšie lapsusy nemôžeme dovoliť".

Politika sa vždy snaží dostať do prostredia bezpečnostných zložiek, obzvlášť polície. Každý tam chce mať svoje zázemie. Ale podľa Hamrana je na profesionalite policajtov, do akej miery dovolia politike vstúpiť do odbornej komunity. "Bohužiaľ sme svedkami toho, že v minulosti to bolo veľmi voľne priechodné a dostali sa tam ľudia, ktorí sa dnes nezdráhajú povedať, že boli nominantmi konkrétnych politických subjektov."

O akú mafiu sa tu hrá? O tú, čo klame a je v konflikte záujmov? Kauza Ďateľ je príkladom
Prečo obvinenie dvoch "novinárov" až teraz, po troch rokoch? Pýtajú sa demokraciu "strážiaci " politici. Čo v tom je, keď až teraz, papagájujú strážni psi demokracie v médiách hlavného prúdu. Manipulácia faktov a hlúposť v jednom. Prví klamú... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Vážne rozhovory s funkcionármi

S funkcionármi si podľa vlastných slov sadne k vážnym rozhovorom. V prvom rade ho bude zaujímať, ako vnímajú, že nesú priamu zodpovednosť za to, že polícia fungovala tak, ako fungovala.

"Obzvlášť sa to budem pýtať tých funkcionárov, ktorí mali rozhodovacie právomoci a mohli ovplyvniť smerovanie polície. Napríklad sa ich chcem spýtať, či im neprekáža, že dôvera v policajný zbor je na úplnom chvoste medzi členskými krajinami Európskej únie. To je neakceptovateľný stav," hovorí Hamran.

Tódovej kamarátka a sudkyňa Pamela Záleská bude čeliť trestnému stíhaniu za ohýbanie práva a svojvôľu
A je to tu! Sudkyňa Pamela Záleská odsúdila bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na 14 rokov nepodmienečne. Zatiaľ síce neprávoplatne, no aj tak je to trest, ktorý zamával najmä politikmi zo Smeru-SD. Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Odlišné videnie

Na otázku portálu, či nie je neskoro na vznik pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát nový policajný šéf odpovedal jednoznačne:

"Tie rozmery, ktoré to nadobudlo, sú obludné. Pre mňa je prekvapivé, kam to až zašlo. Vedenie rezortu vnútra chcelo dať šancu, aby sa skončila éra bezbrehého vyhadzovania policajných funkcionárov. Myšlienka to bola vznešená. Ale videl som aj to, že niektorí funkcionári sa dokázali tak otočiť policajnému zboru, kolegom policajtom aj všetkým slušným občanom chrbtom, že tam nie je podľa môjho názoru manévrovací priestor. Nie je čas čakať na zázrak. S takými ľuďmi sa tu nedá nastoliť poriadok a konštruovať policajný zbor, ktorému budú občania dôverovať."

Podľa Hamranovho názoru by bolo načase si sadnúť a niektoré záležitosti si vydiskutovať. "Celospoločenská objednávka na očistu spoločnosti bola zo strany občanov zadaná celkom jednoznačne. Nedá sa to nepochopiť. Prezident policajného zboru, generálny prokurátor a špeciálny prokurátor by si mohli sadnúť. Zastrešujeme orgány činné v trestnom konaní, ktoré riešia tieto záležitosti. Sú tam minimálne právne spory, je tam aj diametrálne odlišné videnie konkrétneho prípadu."

Má niekto dojem, že to čo sa deje na Slovensku má niečo spoločné s demokraciou? Pýta sa Belousovová
Slovo demokracia si mnohí politici, a najmä tí za morom, vykladajú po svojom. Nastolenie „demokracie“ so sebou však nie raz prináša smrť či chudobu. Teraz sa Európska únia rozhodla „investovať“ do demokracie, na čo chce dať veľký balík... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Naštrbené renomé súčasnej policajnej inšpekcie

Na súčasnú policajnú inšpekciu má policajný prezident tak isto vlastný názor. Podľa neho sa objavujú "hlasy, ktoré hovoria, že teraz inšpekcia koná, pretože vyšetruje policajtov z NAKA. Ale ja si pamätám časy, keď v mnohých prípadoch nekonala, hoci bolo zrejmé, že sú tam podozrenia z nezákonných vecí, ktorých sa mali dopúšťať aj príslušníci policajného zboru. Dnes to vlastne máme na stole, ale inšpekcia vtedy nič nevidela. Preto si myslím, že nechať fungovať ďalej inštitúciu s takým naštrbeným renomé nemá zmysel".

Práve preto je toho názoru, že to treba rozpustiť a založiť nanovo na zelenej lúke. Len tak sa vraj dá vytvoriť naozaj tím profesionálov, pri ktorých nevznikajú absolútne žiadne pochybnosti, či starostlivo obstarávajú všetky dôkazy – to znamená svedčiace nielen v neprospech, ale aj v prospech obvineného.

"Teraz je paradoxne extrémne aktívna a vyšetruje našich vyšetrovateľov, ktorí sa tu snažia rozpliesť nejakú spleť kriminality, ktorá bola páchaná na mimoriadne vysokej úrovni aj za účasti príslušníkov policajného zboru. Samozrejme, že to vzbudzuje podozrenia, ak takýto tím rieši zo spoločenského pohľadu obzvlášť závažnú kriminalitu. Práve títo ľudia sú rozpracovaní Úradom inšpekčnej služby. Šťastný z toho nie som," konštatuje Hamran.

Soročinová Naďovi: Dezolát NAĎpráporčík Modrá Knižka, poštvali ste si proti sebe vojakov!
Mladá politička ministra upozorňuje, že už proti sebe poštval svojimi vyhláseniami aj vojakov. „Čo myslíte, na koho stranu by sa v takomto prípade vojaci postavili napríklad počas ďalších masových protestov proti tejto neschopnej vláde?“ pýta sa... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Petra Demková


Podľa neho boli v minulosti prípady, keď mali byť aktívni a neboli. Teraz sú až extrémne aktívni a hlavne vo vzťahu k tejto vyšetrovacej skupine.
Tajná služba bola vždy veľký otáznik

Nový policajný šéf má jednoznačný názor aj na SIS. "Mnohí odborníci z bezpečnostných aparátov tvrdili, že mala byť dávno rozpustená a tiež založená nanovo, lebo minulosť má naozaj pošramotenú," hovorí.

Podľa neho sú tam zvláštne prepojenia, ktoré momentálne nie sú celkom pochopiteľné. "Mal som príslušníkov, ktorí odišli do SIS a ja som im zreteľne povedal, že je to jednosmerka a cesty naspäť niet. Zo spravodajských služieb by sa ľudia už nemali vracať do policajných zložiek."

Ďalšia smutná správa pre Slovákov. Okrem energií a potravín pôjde hore aj cena za teplo
Slovensko a Slovákov nečakajú v najbližších mesiacoch vôbec dobré časy. V obchodoch už idú ceny prakticky všetkého dlhodobejšie pomaly hore, no ešte horšie je, že porastú aj ceny energií a aj tepla. Pred zimou je to doslova šok. Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

Chce sa ospravedlniť

Napriek tomu, že Hamran preberá políciu v najhoršej možnej situáci, skôr ako čokoľvek iné sa chce ospravedlniť trom ľuďom. "Ako policajný prezident sa chcem ospravedlniť rodičom Jána a Martiny. Vnímam to obdobie tak, že novinári nás ako políciu museli suplovať pri odhaľovaní obzvlášť závažnej kriminality, pretože polícia v mnohých prípadoch zlyhala. Je to veľmi nešťastné."

Hamran si uvedomuje, že Ján Kuciak požiadal, aby mu bola poskytnutá pomoc a ochrana, pretože sa cítil ohrozený. A keďže mu polícia tú pomoc neposkytla, stalo sa to, čo sa stalo.

"Cítim zodpovednosť za celý policajný zbor. Teraz som v pozícii policajného prezidenta a chcem začať s čistým štítom, preto cítim potrebu si sadnúť s tými ľuďmi a ospravedlniť sa za to, že sme pochybili," uzavrel Hamran.

Tu už vôbec nejde o právo či zákon, hrá sa ruská ruleta o politickú svojvôľu
"Súdna rada SR by sa mala zaoberať stanoviskom k spornému rozhodnutiu GP SR". Informuje agentúra TASR. Tá istá agentúra v tej istej hodine vydala správu, v ktorej cituje v inej súvislosti sudcu Jána Mazáka: "Mazák pripomenul, že súdna rada nie je... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | TA SR/upravil Ivan Brožík