Ďalšia smutná správa pre Slovákov. Okrem energií a potravín pôjde hore aj cena za teplo
21 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovensko a Slovákov nečakajú v najbližších mesiacoch vôbec dobré časy. V obchodoch už idú ceny prakticky všetkého dlhodobejšie pomaly hore, no ešte horšie je, že porastú aj ceny energií a aj tepla. Pred zimou je to doslova šok.


Kto bol na Slovensku chudobný, určite bude ešte chudobnejší. Ak si bude chcieť zachovať ako-takú životnú úroveň, bude musieť menej jesť, svietiť a najnovšie sa aj začať otužovať, pretože zdražie i teplo. Ako uvádza portál topky.sk, cena tepla pre odberateľov štátnych teplární by mohla v budúcom roku vzrásť približne o desať percent. Do vreciek a peňaženiek si tak načrieme ešte hlbšie.
Zvýšenie cien tepla nezachránili ani úspory

Ceny za teplo by mali porásť údajne preto, lebo sa extrémne zvýšia ceny emisných povoleniek a cien plynu. Oznámilo to vedenie MH Teplárenského holdingu. „Zvýšenie z nášho pohľadu nebude dramatické. Nárast bude na úrovni desiatich percent,“ prezradil obchodný riaditeľ spoločnosti Vojtech Červenka. Ceny emisných povoleniek sa podľa neho za posledný rok zdvojnásobili. V súčasnosti sa obchodujú za približne 60 eur za tonu vypusteného oxidu uhličitého. Cena plynu vzrástla ešte razantnejšie, a to o medziročne o 180 %.  „Snažíme sa veľmi aktívne, bez ohľadu na tento vývoj, pracovať v MH Teplárenskom holdingu na znižovaní nákladov. Výsledný efekt sa prejaví ako zápočet toho negatívneho a pozitívneho,“ povedal riaditeľ štátneho podniku MH Manažment, pod ktorý MH Teplárenský holding patrí, Ľuboš Lopatka.

Podľa Lopatku sa zdražovanie tepla darí čiastočne eliminovať úsporami. Rast cien tepla sa nedotkne rovnako všetkých odberateľov. V Trnave, ktorá odoberá teplo z jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice sa rast cien za teplo nepredpokladá, vplyv zvýšenia ceny emisných povoleniek údajne nepocítia ani odberatelia vo Zvolene a v Martine, kde teplárne využívajú biomasu, ktorá je totiž od emisných poplatkov oslobodená. Holding podľa Lopatku spoločnou politikou pri nákupe plynu dosiahol oproti minulému roku úsporu vo výške 13 miliónov eur. Ďalších 1,6 milióna eur usporili na cenách materiálov a služieb.

Richard Raši: Matovičov rezort pripravil smrteľný koktail znamenajúci zdraženie všetkého
06 | 05 | 2021 | Tibor Sipos