Braňo Ondruš: všetci sú zhrození, čo to Milanová vystrája. Naď sa správa ako stalinistický minister obrany
21 | 09 | 2021 I Petra Demková

Braňo Ondruš, bývalý moderátor a neskôr štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, sa vyjadril ku konaniu ministerky Milanovej, v súvislosti s odvolaním riaditeľa SNP. Nenechal nitku suchú ani na nej, ani na ministrovi obrany Naďovi.



Ondruš je dnes šéfredaktorom protifašistického časopisu

Braňo Ondruš, bývalý moderátor a neskôr štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny sa dnes živí ako šéfredaktor protifašistického dvojtýždenníka Bojovník. Rozhovor s ním prináša denník Pravda.

Odvolanie riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva, ktorý otvorene vystupoval proti rozhodnutiam ministerky kultúry Natálie Milanovej, ho vôbec neprekvapilo.

„Žiaľ, veľa ľudí nie je prekvapených. Ministerka prejavuje od svojho nástupu vyslovene odpor voči Múzeu SNP a jeho riaditeľovi. Viditeľným dôkazom je, že toto múzeum nikdy nenavštívila. Keď prišla so zvráteným nápadom zlikvidovať Múzeum SNP jeho presunom pod rezort obrany a Stanislav Mičev sa verejne postavil proti, bolo jasné, že ho „popraví“,“ hovorí Ondruš.

Blaha: "Fašizmus je presne to, čo robí Matovič, Lipšic, Naď a ich poskokovia..."
"Obvinenie Tódovej zrušili. Čakal niekto niečo iné? Sorosovskí novinári sú nadľudia. A Matovičova mafia ich chráni." (Citát Ľuboš Blaha.) A pripomína, že dnes majú zlí deň okrem neho aj skúsení dlhoroční právnici. Avšak nielen z... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Sme zhrození, čo to ministerka vystrája

Bývalý štátny tajomník sa vzápätí do Milanovej pustil ešte viac: „Všetci, ktorí významu a úlohe Múzea SNP rozumieme, sme zhrození, čo ministerka vystrája. Keď vedome škrtla každoročnú dotáciu pre ústredné oslavy SNP, pochopil som, že to nie je len vyjadrenie jej osobného postoja k demokratickým a antifašistickým tradíciám Slovenska, ale aj rozsudok nad šéfom múzea. Odvolanie Mičeva je len ďalšia z hlúpostí ministerky, ktorá sa rovnocenne zaradila na úroveň Mečiarovho Hudeca,“ povedal bývalý moderátor.

Braňo Ondruš tvrdí, že Natália Milanová stále klame. „Ministerka Milanová ohľadom likvidácie Múzea SNP neprestajne klame. V pondelkovom vyhlásení opätovne klamala, lebo na Slovensku neexistuje odborník – múzejník či historik – ktorý by podporoval to, čo s Múzeom SNP robí. Za pol roka sme nenašli jediného, a to sa téme venujeme naozaj v každom čísle,“ tvrdí šéfredaktor dvojtýždenníka.
Primitívne politické rozhodnutie

Podľa Ondruša, odvolanie Mičeva je primitívne politické rozhodnutie. To podľa neho  dokazuje aj fakt, že MK SR ani MO SR nevedia odpovedať na mnohé kľúčové otázky o ďalšom postavení a fungovaní tohto „kýpťa“ ako to Ondruš nazval, ktorý „prejde pod rezort obrany“.

Blanár: "V čase politickej svojvôle a prenasledovania je výročie Clementisa mementom"
Pre mladšie ročníky na vysvetlenie: Vladimír Clementis (* 20. september 1902, Tisovec – † 3. december 1952, Praha) bol slovenský politik, právnik, spisovateľ a prekladateľ. V roku 1952 bol v procese s Protištátnym sprisahaneckým centrom pod... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Nitku nenechal bývalý moderátor suchú ani na Naďovi. „Minister Naď sa správa ako stalinistický minister obrany Alexej Čepička, ktorý tiež chcel všetko získať pod svoju kontrolu. Jasné, že v takej situácii je racionálny odborník s dlhoročnými skúsenosťami vážnou prekážkou, lebo vie dôveryhodne odhaliť mocenské politické motívy tohto rozhodnutia a nebojí sa o nich otvorene hovoriť,“ myslí si Ondruš.
Z Milanovej sú zhrození aj v zahraničí

Ten ďalej tvrdí, že nad krokmi našej vlády sa čudujú aj v zahraničí. „Stačili vystúpenia zahraničných odborníkov na podujatí O nich bez nich, ktoré organizovala iniciatíva Zachráňme kultúru. Všetci sa nielen postavili proti likvidácii Múzea SNP v réžii Milanovej a Naďa, ale aj odborne vysvetlili, prečo je to v rozpore so všetkými aktuálnymi trendmi v múzejníctve. Medzi historikmi a múzejníkmi v zahraničí, ktorí prišli s Múzeom SNP aspoň raz do kontaktu, to je dôkazom o hlúposti v riadení zo strany šéfky rezortu kultúry. S iným názorom som sa zatiaľ nestretol,“ uzavrel pre Pravdu Branislav Ondruš.

Chmelár: "Milanová robí obyčajnú špinavú politickú čistku"
Eduard Chmelár v príspevku na sociálnej sieti hodnotí odvolanie Stanislava Mičeva z postu generálneho riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici. Tvrdí, že ide o obyčajné špinavé politické čistky, ako za bývalého režimu. A ministerky kultúry sa pýta:... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová